KRIZA U RUSIJI

Austrijski stručnjak o dogovoru Putin-Prigožin: 'To je samo kraj prvog čina u jednoj duljoj drami'

Jevgenij Prigožin
Alexander Ermochenko/REUTERS
25.06.2023.
u 18:25

Vezano uz događaje u Rusiji, austrijski stručnjak Gerhard Mangott u domaćim medijima kritizirao je saveznog kancelara Austrije iz redova Narodne stranke (ÖVP) Karla Nehammera

Kako je jučer kasno navečer rekao za austrijsku televiziju ORF, a danas i za Krone TV Gerhard Mangott, profesor političkih znanosti na Sveučilištu u Innsbrucku i ugledni stručnjak za Rusiju, rebel Jevgenij Prigožin, koji je ovu europsku i svjetsku silu i predsjednika Vladimira Putina jučer pobunom grupe Wagner na čijem je čelu i iznenadnim pohodom u smjeru Moskve, doveo u jednu od najozbiljnijih sigurnosnih kriza, “nastaviti će” ono što je počeo, a aktualna situacija je samo “međurješenje”.

Prigožinov marš u smjeru Moskve, kako je napomenuo Mangott, bio je “pokušaj oružanog ustanka”. Naglasio je kako je Prigožin morao, kada je na pola puta vidio da se nitko s njim nije solidarizirao, prihvatiti deal s Putinom odnosno “međurješenje”.

“To je samo kraj prvog čina u jednoj duljoj drami”, tvrdi austrijski stručnjak za Rusiju.

 

Na upit smatra li da bi Putin mogao likvidirati Prigožina, Mangott je za Krone TV rekao kako je Prigožinova pobuna bio i njegov “jasan raskid s Putinom”, međutim da je pobunjenikova oštra kritika bila upućena prije svega na ruskog ministra obrane i šefa General štaba.
Prema mišljenju Austrijanca Mangotta, iz svega toga ruski je predsjednik izašao oslabljen i to Prigožinu neće oprostiti. I “ako neće biti tiho, u Putinovim bi očima mogao biti likvidiran”.

Mangott smatra da slijedi Prigožinov “nastavak” i da će biti još i “drugi i treći čin” te drame, koju će obilježiti Prigožinova kritika, ali bez pobuna.

Vezano uz događaje u Rusiji, austrijski stručnjak je u domaćim medijima kritizirao saveznog kancelara Austrije iz redova Narodne stranke (ÖVP) Karla Nehammera, koji je jučer na marginama Europa Foruma u Wachau u Donjoj Austriji izjavio kako “nuklearno oružje ne smije doći u krive ruke”.

“Kancelarova izjava pokazuje da nesumnjivo ne razumije stanje”, rekao je Mangott, koji smatra da unatoč svemu što se je dogodilo u Rusiji “nema nuklearnog rizika”. Uz kritiku, uputio je i pohvalu kancelaru Nehammeru, jer je zbog daljnjeg sustavnog i kontinuiranog praćenja razvoja događaja u Rusiji, danas sazvao Krizni Vladin kabinet, koji je odlučio pooštriti sigurnosne mjere u zemlji.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?