SIGURNOSNI ALARM

Bečani u strahu od terorističkih napada. Grad pod policijskom opsadom

policija u beču
Igor Soban/PIXSELL
15.03.2023.
u 20:49

''Teroristički alarm u Beču: policija i specijalci na ulicama", "Teror - uzbuna u Beču: Povećana opasnost od napada na crkve", "Prijetnje atentatom: specijalna policija Wega i Cobra kraj crkava na cijelom gradskom području", "Beč: Grad pod policijskom opsadon zbog povećane opasnosti od napada", samo su neki od naslova u austrijskim medijima

Unatoč tome što glasnogovornik policije Markus Dittrich ističe kako "nema razloga za paniku", Bečani su u strahu.Tim više što su 2020. godine u središtu Beča već doživjeli teroristički napad s četvero mrtvih i preko 20 teško i lakše ranjenih osoba. Dnevni list "Krone Zeitung" piše kako je obavještajna služba dobila informaciju o "planiranim napadu sirijsko- islamističke terorističke čelije", te da je pretnja navodno upućena "protiv onih koji su prije rata i diktature Bašar al- Asada pobjegli u Austriju i nisu otišli u rat za džihad". I kako i u Austriji kroz radikalno-islamističke snage postoje "osobe visoke razine opasnosti". "Kleine Zeitung" piše da je pretnja napadom upućena protiv "sirijsko-  kršćanske dijaspore".

List Die Presse" piše kako su očito u fokusu "koptske crkve", ona nedaleko bečkog Zapadnog kolodvora , te ona u 10. stambenom okrugu Favoriten. Međutim sve te informacije nisu potvrđene u službenim bečkim policijskim krugovima. Isto kao ni ona o navodno sumnjivom bijelom SUV automobilu stranih registarskih oznaka s četiri osobe, od kojih je jedna na ruci imala prostrijelnu ranu.

"Österreich" izvještava o "ogromnoj nazočnosti policijskih snaga ispred Tehničkog sveučilišta u Beču kraj Karlsplatza. Ono što je svim medijima zajedničko je da pišu da policija navedene prijetnje uzima "vrlo ozbiljno". Kako je izjavio glasnogovornik Ministarstva obrane brigadir Michael Bauer "savezna vojska se prvotno neće pridružiti asistiranju policije", ali je "senzibilizirana".

Crkveni poglavari su izviješteni o terorističkim pretnjama, ali bečke crkve nisu zatvorene i vjerski se obredi i dalje redovno održavaju. Iako opasnost od atentata "nije toliko vidljiva", kako je rekao župnik bečke katedrale sv. Stjepana Toni Faber, Bečani su u strahu od terorizma, te je večeras znatno manje onih koji šetnju gradom. Za razliku od policije, koje ima neuobičajeno mnogo i više je nego prezentna na bečkim ulicama i trgovima zbog "povećne opasnosti od terorizma".

Ono što se za sada točno ne zna je koliko dugo će potrajati pojačana nazočnost policije u Beču i zaštita vjerskih objekata, izvijestila je austrijska televizija ORF u svom prvom večernjem dnevniku ZiB1.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?