Američki predsjednik

Biden napad Hamasa nazvao 'činom čistog zla' i naglasio podršku Izraelu

Joe Biden
11.10.2023.
u 09:10

Američki predsjednik Joe Biden je u utorak osudio Hamas, nazvavši iznenadni napad palestinske militantne skupine na Izrael "činom čistog zla", te je naglasio američku potporu Tel Avivu koji tuguje za više od tisuću poginulih ljudi, uključujući najmanje 14 Amerikanaca.

Predsjednik je također izrazio zabrinutost za Amerikance koje kao taoce drži Hamas, islamistička skupina koju podupire Iran, čija je namjera, rekao je, "ubijati Židove".

"Postoje trenuci u ovom životu, i to mislim doslovno, kada je čisto zlo pušteno na ovaj svijet. Narod Izraela je proživio jedan takav trenutak ovog vikenda", rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući.

Opisao je izvješća "od kojih se okreće želudac" o "zaklanim roditeljima", "ubijanju beba", "usmrćenim cijelim obiteljima" i "ženama silovanima, napadnutima i prikazivanima poput trofeja".

Kazao je da je Hamas prijetio da će smaknuti taoce, uključujući osobe koje su preživjele nacistički holokaust, što bi bilo kršenje "svakog kodeksa ljudske moralnosti". Biden je istaknuo da je brutalnost skupine i njena "krvožednost" podsjetnik na "najgora divljaštva ISIS-a (Islamske države)".

"Ovo je terorizam, no nažalost za židovski narod, nije nov", rekao je američki predsjednik.

Incident je na površinu iznio sjećanja na antisemitizam i genocid nad židovskim narodom, dodao je.

Biden je poručio svakoj zemlji ili organizaciji koja razmišlja o tome da se okoristi situacijom: "Imam jednu riječ: nemojte", što se očigledno odnosi na Iran i skupine koje Teheran podupire poput libanonskog Hezbolaha.

Izrael je u utorak bombardirao Pojas Gaze najsnažnije u 75 godina povijesti sukoba s Palestincima, sravnivši sa zemljom cijele četvrti iako je Hamas zaprijetio da će za svaki srušeni dom pogubiti jednog izraelskog taoca.

Biden obećao podršku Izraelu

Biden je govorio nakon svog trećeg telefonskog razgovora u četiri dana s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Spomenuo je američku vojnu pomoć koja se šalje Izraelu i rekao da će od Kongresa zatražiti hitno djelovanje.

Američki je predsjednik kazao da Hamas američke državljane drži kao taoce i da je svom timu naložio da podijeli obavještajne podatke kako bi pomogao u naporima za vraćanje talaca.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je novinarima na zasebnom brifingu rekao da Sjedinjene Američke Države vjeruju da je 20 Amerikanaca nestalo u sukobu.

Bijela kuća je u ponedjeljak rekla da očekuje da će što je prije moguće ispuniti zahtjeve Izraela za dodatnom sigurnosnom pomoći. Biden je obećao projektile za presretanje koje koristi izraelski proturaketni sustav Željezna kupola, streljivo te udvostručenje američke vojne prisutnosti u regiji.

SAD ne namjerava rasporediti američke vojne snage na terenu, rekao je ranije glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima. Izrael je u službu pozvao dosad neviđenih 300.000 vlastitih rezervista.

Biden i Netanyahu, unatoč razlikama u stavovima glede budućnosti Bliskog istoka, našli su se u ratnom partnerstvu nakon višestrukog napasa Hamasovih militanata iz Gaze na Izrael.

Predsjednik je također ponudio podršku za američke židove i rekao da bi im u SAD-u trebalo biti dozvoljeno bogoslužje u miru. Biden je prošlog mjeseca kazao da se antisemitizam u zemlji popeo na rekordne razine.

Izraelsko veleposlanstvo u Washingtonu je reklo da je broj poginulih u napadu Hamasa tijekom vikenda prešao tisuću, što je znatno više od svih suvremenih islamističkih napada na zapad od napada 11. rujna 2001. na SAD.

Ideja o sigurnom prolazu za civile iz Gaze; Blinken putuje u Izrael

Sullivan je rekao u utorak da Sjedinjene Države razgovaraju s izraelskim dužnosnicima i drugima o ideji sigurnog prolaza za civile u Gazi nakon izraelskih zračnih napada koji su uslijedili kao odgovor na napade Hamasa.

"Usredotočeni smo na ovo pitanje, u tijeku su konzultacije", rekao je Sullivan na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je novinarima na brifingu da državni tajnik Antony Blinken planira posjetiti Izrael u četvrtak kako bi se sastao s visokim izraelskim čelnicima.

"Bit će to poruka solidarnosti i podrške", rekao je glasnogovornik Matthew Miller.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?