podaci Frontexa

Broj ilegalnih ulazaka u EU drastično se smanjio prošle godine

migranti
ilustracija
05.01.2019.
u 19:12

Broj ilegalnih ulazaka u Europu smanjio se u prošloj godini i najniži je u proteklih pet godina, no bilježi se porast ulazaka u Španjolsku, piše CNN koji navodi podatke Frontexa, agencije za europsku graničnu i obalnu stražu.

Prema procjeni Frontexa, tijekom 2018. godine na tlo Europske unije ilegalnim putevima došlo je oko 150.000 ljudi. To je najmanja brojka od 2013. godine i predstavlja smanjenje od 92 posto u odnosu na vrhunac migrantske krize u 2015. godini.

Do smanjenja broja ilegalnih ulazaka došlo je zbog, tvrde iz Frontexa, manjeg broj dolazaka do Italije preko središnjeg Mediterana iz Libije, Alžira i Tunisa. Na ovom putu tijekom 2018. godine zabilježeno je tek 23.000 ilegalnih ulazaka, odnosno za 80 posto manje nego u 2017. godini. Rezultat je to čvrste i stroge politike koju provodi talijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini koji je u lipnju prošle godine zatvorio luke za migrantske brodove, a njegova vlada je donijela nove antiimigrantske zakone, prenosi Index.hr. 

Stoga se broj dolazaka povećao u Španjolskoj jer migranti sad koriste rutu od Maroka preko zapadnog dijela Mediterana. Tako je prošle godine broj dolazaka u Španjolsku iznosio 57.000, odnosno povećao se za duplo.

Većina migranata koji koriste ovaj put dolazi iz zemalja subsaharske Afrike, iako je posljednjih mjeseci smanjen dolazak Marokanaca. No kako kažu u Frontexu, mnogi migranti dolaze iz Gvineje, Malija i Alžira. Uz to, španjolska je vlada tijekom prošle godine odobrila dolazak nekoliko brodova s migrantima nakon što su im Italija i Malta uskratile pristajanje na njihov teritorij.

Rutom istočnog Mediterana u prošloj godini najviše su dolazili migranti iz Afganistana, Sirije i Iraka. Tim putem prošle godine stiglo je oko 56 tisuća migranata.

Ilegalni ulasci u Europsku uniju postali su goruće pitanje u gotovo svim zemljama Europske unije, gdje političke stranke sad obećavaju kako će učiniti sve da zaustave daljnje dolaske, uključujući i izbjeglice i tražitelje azila, piše CNN. Međunarodne nevladine organizacije koje na Mediteranu provode operacije spašavanja su pod velikim pritiskom, a međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava nastavljaju upozoravati na opasnosti s kojima se susreću migranti deportirani iz EU-a.

Prema podacima Frontexa, jedna petina osoba koje su prošle godine pokušale prijeći granicu bile su žene. Isto toliko je bilo i maloljetnika te oko 4000 djece koja su išla bez pratnje odraslih osoba.

Međunarodna organizacija za migracije IMO procjenjuje kako je prošle godine u Europu stiglo oko 142.000 migranata i izbjeglica pri čemu je za većinu put bio opasna ruta preko Mediterana. Prema podacima UN-a, više od 2200 migranata je nestalo ili poginulo prošle godine na Mediteranu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?