međunarodno tržište

Cijene nafte iznad 86 dolara

nafta
26.03.2024.
u 19:10

Aktivnije se danas trgovalo barelom s s rokom isporuke u lipnju, također po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 86,04 dolara.

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad 86 dolara, odražavajući dijametralno suprotni utjecaj smanjene prerade u ruskim rafinerijama nakon ukrajinskih napada.

Na londonskom je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 86,64 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1,32 dolara.

Aktivnije se danas trgovalo barelom s s rokom isporuke u lipnju, također po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 86,04 dolara.

Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 82 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1,32 dolara.

U ponedjeljak su cijene na oba tržišta porasle nakon što je ruska vlada kompanijama naredila da smanje proizvodnju u drugom tromjesečju na devet milijuna barela dnevno, u skladu dogovorom na razini proširene skupine Organizacije zemalja izvoznica nafte OPEC+.

Rusija spada među tri najveća svjetska proizvođača nafte i među najveće izvoznike naftnih derivata, a njezine rafinerije meta su ukrajinskih napada. Van pogona je trenutno 14 posto ukupnih ruskih kapaciteta, pokazali su u utorak izračuni Reutersa.

Kako su objavili u bilješci, analitičari FGE-a očekuju strukturni pad prerade i procjenjuju da se neće vratiti na razine iz 2023. čak ni u drugoj polovini godine.

"Obustava u preradi nafte raznoliko utječe na cijene sirove nafte. Pad rafinerijske potražnje pritišće cijene nafte dok im potencijalno slabiji izvoz ruske nafte pruža podršku", napisali su analitičari Goldman Sachsa u bilješci.

OPEC je odvojeno objavio da je u ponedjeljak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 55 centi, na 85,43 dolara.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije