Nuklearni summit

Džihadisti nikako ne smiju doći do urana

summit
Reuters/PIXSELL
02.04.2016.
u 08:17

Lideri 59 zemalja okupili su se u Washingtonu gdje američki predsjednik Barack Obama održava nuklearni summit na kojem će se posebno raspravljati o sigurnosti radioaktivnog materijala. Summit se održava u svjetlu nedavnih napada ISIL-ovih terorista u Bruxellesu, posebno imajući na umu da su pretragom stanova uhićenih islamista pronađene nadzorne snimke direktora belgijskog nuklearnog instituta. Potpuno je izvjesno da su islamisti razmatrali i mogućnost napada na jednu od dvije belgijske nuklearne elektrane, prenosi Vecernji.hr

Prljava bomba

Imajući na umu sigurnosne mjere, napad na bilo koju nuklearku teško da bi bio uspješan, no upad u skladište radioaktivnog materijala sasvim je druga priča. Diljem svijeta više je od tisuću lokacija na kojima se čuvaju velike količine istrošenog, ali još uvijek vrlo radioaktivnog pogonskog goriva iz nuklearnih elektrana, a sigurnosne mjere na tim nuklearnim deponijima najčešće nisu dovoljne da bi zaustavile ozbiljnije napadače. Kad bi se islamisti dokopali urana iz tih deponija, ne bi mogli napraviti klasičnu atomsku bombu, ali bez velikih problema mogli bi pripremiti nekoliko tzv. prljavih bomba. Riječ je o tome da bi određenu količinu urana pomiješali s većom količinom klasičnog eksploziva, te potom sve detonirali u središtu nekog od zapadnih gradova. Zbog eksplozije bi se čestice urana raspršile po širem području napadnutoga grada šireći radioaktivnost i nekoliko kilometara u krug. Upravo je prljava nuklearna bomba, za čiju izradu nije potrebno veliko tehničko znanje, noćna mora sigurnosnih službi diljem svijeta.

Samovoljni diktator

Summit će, uz pooštravanje sigurnosti na nuklearnim deponijima, pokazati i kakvi su doista odnosi Obame i turskog predsjednika Erdogana kojega sve češće Zapad doživljava kao samovoljnog diktatora. Po njegovoj zapovijedi srušen je ruski vojni zrakoplov, preuzimao je novine, novinare bacao u zatvor... Da je Obami vjerojatno dosta svega pokazuje i činjenica da se neće službeno sresti s Erdoganom, već samo neformalno razgovarati na marginama sastanka.

Erdogana će službeno primiti potpredsjednik Biden koji ima samo protokolarnu ulogu. Erdogan je dobar dio problema na Bliskom istoku, a Obama je, čini se, to shvatio.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije