stručnjaci upozoravaju

Erupcija vulkana koji se nalazi niti 400 km od Dubrovnika neminovna je

Erupcija vulkana
GoogleMaps/AFP
12.01.2017.
u 20:04

Znanstvenici vjeruju da je magma u vulkanskom području Campi Flegrei, koje se nalazi blizu Napulja, uglavnom ispod površine mora, dosegla kritičnu razinu. To je vulkansko područje na jugu Italije, upozorili su nedavno, opasno blizu mogućnosti da eruptira, što bi ugrozilo živote milijuna ljudi.

Tim povodom Dnevnik.hr donosi razgovor s Ivom Allegrettijem, voditeljem Seizmološke službe Hrvatske, te su ga između ostalog pitali kakve bi posljedice eventualna erupcija vulkana u Italiji ostavila na susjedne zemlje, pa i Hrvatsku. 

"Do Hrvatske bi mogli doprijeti oblaci pepela što bi opet izazvalo dišne probleme, smanjenje insolacije, probleme u zračnom, možda i svim drugim vrstama prometa i postrojenjima u kojima se za pogon koristi atmosferski zrak", kazao je Allegretti.

Vijesti vezane uz Campi Flegrei pozorno prati i dr. sc. Tihomir Marjanac, izvanredni profesor na Geološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. "Vulkan Campi Flegrei je samo slabo uspavani div čije se 'disanje' manifestira izdizanjem i spuštanjem zapadnog dijela Napuljskog zaljeva. Manja erupcija 1538. godine dovela je do stvaranja brda Monte Nuovo, koje je od 1970. godine do danas naraslo za dva metra", kazao je Marjanac. 

Kao kuriozitet dodao je i da se područje oko naselja Pozzuoli perodički diže i spušta unutar nekoliko desetljeća pa se ostaci rimske tržnice ponekad spuste ispod razine mora, a ponekad izrone na površinu.

Erupcije Campija Flegreija, istaknuo je, u prošlosti su imale katastrofičan učinak na stanovništvo južne Italije, ali i znatno šire. S obzirom da je na području Italije u 2016. godini zabilježena serija potresa, od kojih su neki odnijeli i ljudske živote, posebno oni koji su prošlog ljeta pogodili središnji dio te zemlje, pa smo Marjanca upitali može li to biti potvrda da se vulkan budi.

"Pojačana seizmička aktivnost ne mora biti vezana za buđenje vulkana, ali može ga potaknuti. Erupcija vulkana Campi Flegrei je neminovna i dogodit će se u skorijoj budućnosti jer se izdizanje pojedinih dijelova vulkana mjeri centimetrima na mjesec, što je jako puno. Magmatsko ognjište je na dubini od samo tri kilometra pa neće trebati puno vremena da se magma probije prema površini, a to znači da će stanovništvo imati malo vremena za evakuaciju. Vjerujem da od prve najave do početka erupcije može proći i manje od godinu dana", upozorava Marjanac.

Dodaje i da će se erupcija ipak moći s dosta sigurnosti najaviti, jer se pokreti magme u dubini lako prate seizmičkim metodama, no problem će biti prekratko vrijeme za potpunu evakuaciju Napulja i okolice, s ukupno tri milijuna stanovnika. 
U najcrnjem scenariju, kaže Marjanac, može doći i do istovremenog aktiviranja Campija Flegreija i Vezuva. 

"Zasad ne znamo kolikih je dimenzija magmatsko ognjište Campi Flegrei te je li i kako povezano s magmatskim ognjištem Vezuva. Ako se aktiviraju istodobno, to bi bila najjača erupcija u zadnjih 80.000 godina ili više."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije