razmirice oko naziva Makedonije

Grčka i Rusija međusobno će protjerati dvojicu diplomata

11.07.2018.
u 17:06

Rusija i Grčka spremne su u srijedu međusobno protjerati dvojicu diplomata uslijed nesuglasica koje su, po pisanju grčkih medija, izazvale razmirice oko novog naziva Makedonije, zemlje koja bi ovaj tjedan i službeno trebala biti pozvana u NATO savez. 

Atena će protjerati dvojicu ruskih diplomata i zabraniti ulazak u zemlju još dvojici pod sumnjom da su pokušali potkopati sporazum o nazivu Makedonije dogovoren prošli mjesec između dviju zemalja, piše grčki list Kathimerini, pozivajući se na diplomatske izvore. 

Završetak postupka promjene imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija toj će bivšoj jugoslavenskoj republici otvoriti put za formalan poziv NATO-a da se pridruži bloku, čemu se oštro protivi službena Moskva. 

Rusko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je da će na protjerivanje odgovoriti na isti način, piše ruski Interfax.

Grčka optužila ruske diplomate za protuzakonite aktivnosti

Grčka i Rusija dijele istu pravoslavnu vjeru i tradicionalno dvije zemlje imaju vrlo dobre odnose. Tomu u prilog ide odluka Grčke iz ožujka. Tada se Helenska Republika nije pridružila ostalim članicama NATO-a u odluci o povlačenju iz Moskve diplomata zbog trovanja bivšega ruskog špijuna u Engleskoj za što Britanci odgovornima drže Rusiju. Službena Moskva opovrgnula je bilo kakvu umiješanost u incident. 

U najnovijim nesuglasicama Grčka je optužila ruske diplomate za aktivnosti koje nisu u skladu s njihovim statusom, među kojima su i protuzakonite aktivnosti protiv državne sigurnosti, piše Kathimerini te dodaje da su među njima i pokušaji podmićivanja. 

Na novinarsko pitanje da komentira članak glasnogovornik grčke vlade Dimitris Tzanakopoulos je za Skai TV kazao: "Grčka vlada... ne može tolerirati ponašanje kojim se krši međunarodno pravo i koje ne pokazuje poštovanje prema Grčkoj".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije