"jačanje oružanih snaga"

Grčki vojni rok bit će produljen s 9 na 12 mjeseci

vojska
22.01.2021.
u 20:38

Vojni rok u Grčkoj bit će produljen s 9 mjeseci na 12 u sklopu "jačanja oružanih snaga", objavio je u petak grčki ministar obrane Nikos Panagiotopoulos.

Ta odluka stupa na snagu u svibnju, precizirao je novinarima. Donesena je u kontekstu pojačanih napetosti s Turskom, navodi agencija France presse. 

Ministar je rekao da bi vojni rok mogao i dalje biti 9 mjeseci za mlade ljude koji izaberu da budu raspoređeni u pogranična područja s Turskom, posebice u regiji rijeke Marice i na nekim otocima u Egejskom moru. 

Već mjesecima rastu napetosti s Turskom zbog istraživaja nalazišta ugljikovodika u istočnom Sredozemlju u pomorskim područjima oko kojih se Turska spori s Grčkom i Ciprom. 

Kriza između Atene i Ankare se intenzivirala kada je u kolovozu Turska rasporedila brod za seizmička istraživanja Oruc Reis i vojne brodove u sporna područja istočnog Mediterana.

Ankara je krajem studenoga objavila povratak Oruca Reisa.

Grčka i Turska, obje članice NATO-a, dogovorile su se da će u ponedjeljak nastaviti razgovore kako bi riješile spor.  

Međutim, u proračunu za 2021. Grčka je u prosincu odlučila za 60 posto povećati potrošnju za obranu do iznosa od 5,5 milijarda eura.  

U planu za obranu je kupovina 18 francuskih lovaca Rafale za ukupno 2,5 milijarda eura, od kojih 1,5 milijardu tijekom 2021. Francuska ministrica obrane Florence Parly treba uskoro doći u Atenu potpisati taj sporazum. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije