glavni tajnik UN-a

Guterres pozvao na "siguran" i "dostojanstven" povratak izbjeglica u Nigeriju

Antonio Guterres
04.05.2022.
u 09:16

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je u utorak na "siguran" i "dostojanstven" povratak raseljenih osoba u Nigeriju, u prigodi posjeta sjeveroistoku zemlje, gdje već deset godina traje džihadistička pobuna.

"Rješenje je stvoriti sigurne uvjete, uvjete za razvoj kako bi se mogli vratiti kući sigurno i dostojanstveno", rekao je Guterres na tiskovnoj konferenciji.

UN-ov glavni tajnik koji je u utorak poslijepodne stigao u Majduguri, u državi Bornu, središtu džihadističke pobune, dao je ovu izjavu nakon posjeta izbjegličkom kampu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Guterres je rekao: "Naravno da uvjeti u izbjegličkom naselju (...) nisu dobri. Bio sam Visoki povjerenik za izbjeglice. Nikad nisam vidio izbjeglički kamp u kojem bih htio živjeti sa svojom obitelji".

"Eto zašto činimo ono što moramo u vezi s humanitarnom pomoći tim kampovima", pazeći uostalom da osiguramo razvoj i sigurnost, dodao je.

UN-ov glavni tajnik je, bez novinarske pratnje, posjetio kamp za preodgoj bivših džihadističkih boraca. Zauzeo se za "povratak u društvo onih koji su, u trenutku očaja, postali teroristi i koji sada žele biti građani" koji će se zauzimati za mir.

Prije polaska u Nigeriju, Guterres je tijekom dopodneva posjetio izbjeglice i raseljene osobe na zapadu Nigera. Obilazak tog dijela Afrike treba završiti u srijedu.

Krajem ožujka više od 4.000 Nigerijaca koji su bili izbjegli pred nasiljem džihadističkih skupina Islamske države i Boko Harama, vratili su se kući unatoč nesigurnosti.

U džihadističkoj pobuni koja je 2009. izbila na sjeveroistoku, poginulo je više od 40.000 ljudi, a 2,2 milijuna je raseljeno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije