Antonio Guterres

Klimatske promjene brže od nas zbog nedostatka liderstva

27.09.2018.
u 09:32

Generalni tajnik UN-a Antonio Guterres naveo je nedostatak liderstva kao razlog što svijet nije uspio donijeti teške odluke koje su neophodne kako bi se zaustavilo globalno zagrijevanje, upozoravajući da je ugrožen glavni cilj Pariškog sporazuma o klimi, prenosi AP.

On je u govoru u UN-u pred svjetskim liderima okupljenim u N ew Yorku otvoreno poručio da će, ukoliko sadašnji nivoi emitiranja plinova koji izazivaju "efekt staklene bašte" ne budu promijenjeni do 2020. godine, biti nemoguće zadržati globalno zagrijevanje ispod 1,5 stupnjeva Celzijusa.

Taj cilj je postavljen u okviru sporazuma postignutog 2015. godine, ali UN navodi da su vlade u svijetu do sada odlučile da smanje emisije za trećinu od količine koja je potrebna.

"Zašto su klimatske promjene brže od nas? Jedini mogući odgovor jeste da nam i dalje nedostaje snažno liderstvo koje bi donosilo hrabre odluke potrebne kako bi se naše gospodarstvo i društva postavili na put gospodarskog rasta uz malu potrošnju ugljena i otpornosti prema klimatskim promjenama", kazao je Guterres.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?