MALARIJA, OSPICE, SIFILIS...

Klimatske promjene i sve manji broj cijepljenih uzrokuju povratak iskorijenjenih bolesti

laboratorij
Wolfgang Rattay/REUTERS
09.08.2023.
u 07:48

Prema službenim podacima samo u dva mjeseca ove godine zabilježeno je 900 slučajeva ospica u Europi čime je premašen ukupni broj zaraženih iz 2022. godine

Globalno zatopljenje, topljenje ledenjaka, neuobičajeno visoke temperature u Sibiru ali i isto tako drugačije prehrambene navike, smanjenje postotka cijepljenja, povećanje otpornosti bakterija na antibiotike samo su neki od razloga što se u svijetu ponovno pojavljuju bolesti za koje smo mislili da ih više nema i da neće ugrožavati ljude.

U talijanskom dnevnom listu Politico napomenuli su kako je u srpnju ove godine u Teksasu i na Floridi po prvi put zabilježen lokalni prijenos malarije. Podsjećaju i kako su tijekom posljednjih godina Albanija, Češka i Grčka izgubile status zemalja u kojima su ospice iskorijenjene dok je prošle godine Velika Britanija imala najveći broj zaraženih od sifilisa još od 1948. godine. Pojašnjavajući što se događa širom svijeta i s kakvom se opasnosti suočavamo a i da ne razmišljamo o tome Politico navodi kako su slučajevi malarije zabilježeni u močvarnim područjima Pariza i uz rijeku Temzu u Velikoj Britaniji gdje te bolesti nikada nije bilo. I američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdao je upozorenje o nekoliko lokalnih slučajeva malarije. Naime, malarija se do sada javljala samo u tropskim područjima Afrike, Azije i Latinske Amerike.

- S porastom ekstremnih vremenskih nepogoda u Europi Stari kontinent bi mogao vidjeti povratak malarije – rekao je čelnik Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije Peter Sands za Politico.

Podsjetio je kako je otok Sardinija u Italiji krajem 1800-ih godina imao oko 300 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika kao i da je Europa poslijeratnim programom prskanja insekticidima, isušivanjem močvara i terapijama lijekovima uspjela iskorijeniti ovu bolest koja se ponovno pojavljuje.  

Ponovno se pojavila i teška kožna bolest guba koja se desetljećima unazad vodila kao bolest koja je iskorijenjena i o kojoj se samo moglo čitati u udžbenicima i knjigama ili pak gledati u filmovi. Međutim, u novom izvješću CDC-a stoji kako je guba postala endemična na jugoistoku SAD-a te da se broj prijavljenih slučajeva više nego udvostručio u posljednjem desetljeću.

Prema navodima dnevnog lista Politico raste i broj zaraženih ospicama koje su se nekada pojavljivale u valovima epidemije svake dvije do tri godine i tada uzrokovale više od dva milijuna smrtnih slučajeva. Prema službenim podacima samo u dva mjeseca ove godine zabilježeno je 900 slučajeva ospica u Europi čime je premašen ukupni broj zaraženih iz 2022. godine. Inače, bolest ospica je suzbijena cjepivom kojega je razvio John Franklin Enders i koje je u upotrebu ušlo 1963. godine. Stručnjaci navode da bi cjepivo dalo očekivane rezultate i bolest se suzbila u jednoj populaciji mora biti cijepljeno više od 95 posto populacije. Međutim, godinama unazad broj cijepljenih pada iz raznih razloga ali tako raste i broj slučajeva zaraze.  

Vraća se i sifilis koji je praktični bio istrijebljen. Riječ je o bolesti  koji je nekada bio široko raširen pa se tako procjenjuje da je krajem 18. stoljeća svaki peti stanovnik Londona imao sifilis do svojih 30-ih godina. Ulaskom u upotrebu penicilina pojava sifilisa se nakon 1940-ih godina smanjila. Kako navodi Politico u 21. stoljeću ponovno raste broj zaraženih sifilisom u Europi. Tako su prošle godine samo u Velikoj Britaniji zabilježeno 8.692 slučaja što je najveći godišnji broj još od 1948. godine. Broj slučajeva zaraženih sifilisom raste i u drugim državama, a najveće stope rasta su u Irskoj i na Malti.  

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?