KAOS U BRAZILU

Lula osudio upad "fašističkih vandala": Sve ćemo ih naći i svi će biti kažnjeni

Brazil neredi
Reuters/Pixsell
09.01.2023.
u 07:07

Čelnici Europske unije osudili su napad tisuća pristaša bivšeg brazilskog predsjednika na političke institucije u Braziliji, izrazivši "posvemašnju potporu" predsjedniku Luli.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva osudio je u nedjelju napad "fašističkih vandala" na institucije vlasti u Braziliji i proglasio "saveznu sigurnosnu intervenciju" do 31. siječnja kako bi se ponovno uspostavila sigurnost u glavnom gradu.

"Sve ćemo ih naći i svi će biti kažnjeni", rekao je Lula o pristašama bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara odgovornima za nasilje i napade na Kongres, predsjedničku palaču i Vrhovni sud. Lula se tijekom napada u nedjelju nije nalazio u glavnom gradu.

Čelnici Europske unije osudili su napad tisuća pristaša bivšeg brazilskog predsjednika na političke institucije u Braziliji, izrazivši "posvemašnju potporu" predsjedniku Luli.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je na Twitteru da "bezuvjetno osuđuje" napad na brazilski Kongres, predsjedničku palaču i Vrhovni sud, te da pruža "posvemašnju potporu predsjedniku Luli da Silvi, kojeg su demokratski izabrali milijuni Brazilaca na slobodnim i poštenim izborima". Potporu mu je izrazio i Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell koji je rekao da je "zaprepašten" postupcima "nasilnih ekstremista".

"Brazilska demokracija će pobijediti nasilje i ekstremizam", napisao je na Twitteru. Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola izrazila je "krajnju zabrinutost". "Demokracija se uvijek mora poštovati", napisala je na Twitteru na portugalskom, dodajući da je EP uz Da Silvu i "uz sve legitimne i demokratski izabrane institucije".

Napad su osudile i Sjedinjene Države. "Predsjednik Joe Biden pomno prati situaciju i naša podrška brazilskim demokratskim institucijama je nepokolebljiva. Brazilsku demokraciju neće uzdrmati nasilje", napisao je na Twitteru savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan. Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u nedjelju na "poštovanje demokratskih ustanova" u Brazilu i istaknuo "čvrstu potporu Francuske" predsjedniku Luli.

"Volja brazilskog naroda i demokratskih institucija moraju se poštovati! Predsjednik Lula može računati na čvrstu potporu Francuske", napisao je Macron u objavi na Twitteru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije