međunarodna tržišta

Nakon novih studija o cijepljenju cijene nafte porasle prema 76 dolara

nafta
10.12.2021.
u 20:42

CIJENE nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima prema 76 dolara, budući da je stišana bojazan ulagača da bi nova varijanta koronavirusa omikron mogla naštetiti svjetskom gospodarskom rastu i potražnji za gorivima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva porasla 99 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 75.41 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1.08 dolara višoj cijeni, od 72.02 dolara, javlja Hina. 

Početkom tjedna cijene su nadoknadile polovinu gubitaka koje je izazvala pojava omikrona krajem studenog, budući da su prve studije pokazale da cijepljenje trima dozama Pfizerovog cjepiva štiti od najnovije varijante koronavirusa.

"Tržište nafte opravdano je iz cijena ponovo isključilo 'najcrnji scenarij', ali bilo bi dobro da ne zanemari u potpunosti određeni blagi rizik za naftnu potražnju", sugerira analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Dobro raspoloženje podupro je i podatak da su potrošačke cijene u SAD-u u studenom porasle najsnažnije od 1982. godine, budući da je njihov rast protumačen kao dobar znak za potražnju za naftom.

Američka inflacija zasjenila je podatak o usporavanju domaćeg zračnog prometa u Kini zbog strožih ograničenja putovanja i prigušenog povjerenja potrošača nakon pojave novih žarišta zaraze.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je barel referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak stajao 75.37 dolara, što znači da mu je cijena porasla 28 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije