SUKOB NA GRANICI

Njemačka sa zebnjom gleda na Balkan: 'Između Srbije i Kosova ne smije biti daljnje eskalacije'

Ognen Teofilovski/REUTERS
01.10.2023.
u 16:20

Nakon što je Amerika optužila Srbiju za slanje dodatnih vojnika na granicu s Kosovom, Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke je pozvalo Beograd da te trupe povuče i deeskalira situaciju. Vučić kaže da ne želi rat.

Njemačka vlada je upozorila na povećanje tenzija zbog očigledno pojačane prisutnosti srpskih trupa na granici s Kosovom. Između Srbije i Kosova ne smije biti nikakve „dalje eskalacije", priopćilo je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova na portalu X, nekadašnjem Twitteru. 

Važno je da Srbija „odmah smanji prisutnost vojske na granici", ističe se u objavi i dodaje kako njemačka vlada u intenzivnom kontaktu sa svim stranama. Politički proces mora se nastaviti, kažu u njemačkom MVP, a prenosi Deutsche Welle.

Prethodno je vlada SAD zahtijevala od Srbije da povuče svoju vojsku, koja je stacionirane na granici s Kosovom. „Uočavamo veliko srpsko vojno prisustvo duž granice s Kosovom", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby. Amerikanci su registrirali „razmještanje srpskog topništva, tenkova i mehaniziranih pješačkih jedinica bez presedana". Kirby je razvoj opisao kao „vrlo destabilizujući".

Vučić: „Srbija ne želi rat"

Prema informacijama njemačke agencije dpa, kosovska vlada optužuje srpsku vojsku da je napredovala iz tri različita pravca. To služi „mogućoj vojnoj agresiji na Republiku Kosovo", navodi se u priopćenju vlade u  Prištini, prenosi dpa.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, međutim, u intervjuu za „Financial Times" negirao da Srbija planira vojnu akciju. On će dati naređenje za povlačenje srpskih trupa jer bi eskalacija bila „kontraproduktivna" za napore njegove zemlje da postane članica EU. Srbija neće uništiti svoj višegodišnji trud. „Srbija ne želi rat", rekao je on za taj list.

Prošlog vikenda je 30 naoružanih i maskiranih muškaraca otvorilo vatru na kosovske policajce u jednom selu nedaleko od granice sa Srbijom. Prema policijskim izvještajima, u razmjeni vatre poginuli su jedan policajac i trojica napadača.

U interesu Njemačke je i ekonomska i politička stabilnost Zapadnog Balkana. Naravno, fokus je na sukobu na Kosovu, koji se sada ponovo rasplamsao - napisao je lider njemačke desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) Tino Chrupalla na svojoj Facebook stranici. Zbog toga je on bio u Beogradu gdje se u protekla tri dana susreo s brojim predstavnicima privrede, zastuponicima u parlamentu, povjernikom za Kosovo Milanom Ravićem i ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Cilj ovih susreta je bio, kako piše Chrupalla „da se detaljno informira o mišljenjima i mogućnostima za što skorije rješavanje sukoba”. „Kao rezultat toga, naglašeno je da je želja za normalizacijom odnosa u prvom planu. U razgovorima je kao održivo rješenje isticano ono koje bi uključivalo Kosovo u okviru Republike Srbije. Pritom bi se građanima svih nacionalnosti jamčila podrška i sigurnost."

Na pitanje agencije dpa je li to i njegova ocjena, Chrupalla je objasnio da je to stav Srba. On je to primio k znanju, ali nije davao nikakve prijedloge, prenosi dpa.

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?