Agent CIA-e Laux:

Obama je još 2012. mogao zaustaviti Islamsku državu

barack obama
08.04.2016.
u 07:27

Sudeći po izjavama američkog državnog tajnika Johna Kerryja, pred SAD-om i Rusijom je zatopljavanje odnosa. Američki državni tajnik punim ustima hvalio je u TV emisiji “Charlie Rose” ruskog predsjednika Putina za njegovu ulogu u rješavanju sirijske krize.

Kako je naveo Kerry, Moskva igra konstruktivnu ulogu u cijelom nizu procesa koji se odvijaju na svjetskoj diplomatskoj sceni, od sirijskih pregovora do susreta vezanih uz iranski nuklearni program, a uloga samog Vladimira Putina u tome je izuzetno jaka i pozitivna.

Svi su sumnjali u Rusiju

– Svi smo sumnjali u ulogu koju će igrati Rusija i hoće li to dovesti do obustave vatre. Primirje je potpisano, a krucijalne poteze povukla je upravo Rusija. Da nije bilo tako, ISIL bi i dalje imao kemijsko oružje u rukama, a samo primirje u Ženevi gotovo sigurno ne bi bilo postignuto – ustvrdio je Kerry ocjenjujući Putina s kojim se susreo tri puta.

– Držim da je Putin taktičan i inteligentan, ali i da ima stratešku viziju. Želi da njegova točka gledišta bude shvaćena, a da interesi budu uzajamni – ustvrdio je Kerry.

Ipak, da ne bi sve ostalo samo na riječima hvale, američki državni tajnik potvrdio je kako i dalje ostaje prijepor oko prve točke političkog sukoba Zapada i Rusije. Oko Krima, kaže Kerry, nema pomaka. Zapadne zemlje smatraju da je riječ o dijelu Ukrajine koji je nasilno odvojen od matice, dok Rusija ima potpuno drukčiji stav. Za Rusiju je Krim dio njezina teritorija koji je ponovo integriran i time je, što se Moskve tiče, priča završena.

John Kerry je hvalu ruskog predsjednika u svom javnom nastupu iskoristio i kako bi malo ublažio američko viđenje rješenja krize u Siriji. A ključ, prema mišljenju Washingtona, leži u odlasku sadašnjeg sirijskog predsjednika.

– Bashar al-Assad mora otići s političke scene. Nemoguće je okončati rat dok god je on na vlasti. Za mir je potreban neki dogovor s opozicijom, a s Assadom na čelu Sirije to je potpuno nemoguće. I Rusija to treba prihvatiti želi li doista da se dođe do uspješnog mirovnog procesa – kaže Kerry.

Slučajno ili ne, ove izuzetno pohvalne Kerryjeve izjave dolaze u trenutku kada se doznaje da je CIA još 2012. predložiila predsjedniku Obami plan svrgavanja Assada s vlasti, ali ga je Obama odbio.

Strogo povjerljivi detalji

Plan je razradio Doug Laux, operativac CIA-e, nakon što je proveo godinu dana na terenu sa sirijskim pobunjenicima. Plan, čiji detalji još moraju ostati strogo povjerljivi, predviđao je cijeli niz mjera i 50 scenarija kojima bi se sirijskog predsjednika skinulo s vlasti, ali i kojim bi se spriječilo nastanak Islamske države. Govoreći o tom planu za “NBC News”, kazao je da bi rat u kratkom vremenu bio zaustavljen bez velikog broja žrtava. Ideje Lauxa i njegova tima vojni i obavještajni vrh SAD-a odlično je primio ocijenivši ih provedivima i realnima, no Obama nije dao svoju suglasnost pa je realizacija plana zaustavljena.

Četiri godine kasnije Assad je i dalje na vlasti, broj poginulih približava se brojci od pola milijuna, a ISIL kontrolira područje od Sirije do Iraka. Sve je to moglo biti izbjegnuto da su prihvaćeni prijedlozi čovjeka s iskustvima iz prve ruke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?