Predsjednik HDZ-a Hrvatske

Plenković najavio: Od danas kreću daljnji razgovori o novoj vladi

Andrej Plenković
Robert Anic/PIXSELL
22.04.2024.
u 07:39

Od ponedjeljka krećemo u daljnje razgovore sa svima koji su spremni, sukladno povjerenju koji su dobili od birača, razgovarati s nama o formiranju nove vlade", rekao je Plenković.

Predsjednik HDZ-a Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u nedjelju da od danas kreću daljnji razgovori o formiranju nove vlade sa svima koji su spremni na to, sukladno povjerenju koji su dobili od birača.

Plenković je rekao novinarima da su već održali sastanak sa svim predstavnicima manjinskih zajednica koji su spremni nastaviti suradnju, a nastavit će razgovarati i s drugim partnerima.

Kazao je kako već postoje kontakti s Domovinskim pokretom, sa čijim će predstavnicima razgovarati ovaj tjedan.

Nikakvi razgovori o zahtjevima mogućih partnera još nisu počeli, rekao je upitan je li spreman udovoljiti zahtjevu Domovinskog pokreta da se u sklapanje nove većine ide bez SDSS-a.

"Kad sjednemo za stol, onda ćemo vidjeti. Ove sve špekulacije u medijima, ovo ministarstvo, ovaj uvjet, to ljudi izmišljaju i puštaju spinove, nikakvih sadržajnih razgovora između dviju stranaka u tom pogledu nije bilo", rekao je Plenković.

Istaknuo je kako je hrvatski narod kazao 17. travnja što misli o svim akterima koji su sudjelovali na izborima, a poruka izbora jest da je HDZ s partnerima relativni pobjednik.

"Opet ćemo sastaviti vladu. Od ponedjeljka krećemo u daljnje razgovore sa svima koji su spremni, sukladno povjerenju koji su dobili od birača, razgovarati s nama o formiranju nove vlade", rekao je Plenković.

Također ističe da su čuli poruku birača - da moraju neke politike korigirati, poput borbe protiv korupcije, u što će uložiti dodatne napore, ali i da je dio njihovih birača "malo više otišao u desno", pa će sukladno tome sastavljati buduću vladu. 

Ponovno upitan za vladu bez SDSS-a, rekao je kako o tome nisu razgovarali, poručivši kako poštuju sve predstavnike nacionalnih manjina i da su s njima imali sjajnu suradnju.

Na pitanje znači li to da osim DP-a, u ovom trenutku ne razgovaraju s drugim partnerima, Plenković je odgovorio kako će "razgovarati s onima koji su otvoreni za razgovore kako bismo formirali stabilnu parlamentarnu većinu jer imamo veliko iskustvo".

Smatra da je nakon izbora došlo do smirivanja retorike u DP-u, a kod lijeve strane i predsjednika SDP-a Peđe Grbina je suprotno, jer on i dalje vrijeđa pobjednike riječima "banda i bagra", umjesto da je nakon izbora "od jada i očaja pokupio kofere".

Oporbenim strankama zamjerio je što nisu čestitale HDZ-u na pobjedi, nego i dalje ne priznaju poraz. "Ovo nema nigdje. Dio poraženih stranaka pokušava uvjeriti javnost da su oni pobijedili", kazao je.

Nerealnim je ocijenio scenarij da se oporba okupi u Saboru protiv HDZ-a, poručio je da "ta ekipa sigurno neće sastaviti buduću Vladu".

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?