kanada

Prosvjednice na misi pape Franje pozvale na ukidanje edikta iz 15. stoljeća

papa franjo
epa
28.07.2022.
u 21:38

Žene su držale transparent napravljen na bijeloj plahti s crvenim i crnim slovima, a potom ga same spustile. Ne zna se je li poruku pročitao i Papa.

Prosvjednice na misi pape Franje u četvrtak u Kanadi razvile su transparent kojim su ga pozvale da službeno opozove ukaze iz 15. stoljeća u kojima je papinstvo opravdavalo uzimanje zemlje domorodaca.

Obučene u tradicionalnu odjeću autohtonog kanadskog stanovništva, dvije prosvjednice razvile su transparent blizu oltara, okrenuvši ga prema sudionicima na misi u trenutku dok ju je Franjo započinjao u katedrali pored Quebec Cityja. Većina ljudi u crkvi bili su porijeklom kanadski starosjedioci. 

Žene su držale transparent napravljen na bijeloj plahti s crvenim i crnim slovima, a potom ga same spustile. Ne zna se je li poruku pročitao i Papa. 

Takozvana doktrina otkrića utemeljena je u papinskim bulama i ediktima iz 15. stoljeća, a kanadski starosjedioci već godinama pozivaju na njezino ukidanje. 

Franjo je na tjedan dana dugom putovanju Kanadom kako bi se ispričao za ulogu Crkve u zlostavljačkom sustavu rezidencijalnih škola koje su otimale djecu starosjedioca iz njihovih domova kako bi ih prisilno kulturno asimilirale. 

Glasnogovornica organizatora Papinog posjeta rekla je da kanadski biskupi traže od pape da se osvrne na doktrinu otkrića.

"Potaknuti pozivima naših partnera iz autohtonog stanovništva i izjavama Svetog Oca, radimo s Vatikanom i onima koji su proučavali ovo pitanje u cilju izdavanja novog priopćenja Crkve", napisala je Laryssa Waler u četvrtak.

"Kanadski biskupi i dalje odbacuju i opiru se idejama povezanim s doktrinom otkrića, na najjači mogući način", rekao je Massimo Faggioli, profesor teologije i religijskih studija na Sveučilištu Villanova. On smatra da je malo vjerojatno da će papa službeno poništiti doktrinu, no da bi se trebao osvrnuti na nju. 

"Crkva ne djeluje tako - ne izdaje dokument koji kaže: 'Sada smo odlučili da ta stara doktrina više nije istinita'", rekao je Faggioli. 

"Crkva donosi nove dokumente s novim doktrinama koje zamjenjuju one stare. Vjerujem da bi se Papa trebao pozabaviti tim pitanjem, i mislim da hoće. Ali ne formalnim dokumentom".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?