REGRUTACIJA U TIJEKU

Putin stvara nemilosrdnu privatnu vojsku: Čine je nogometni huligani i neonacisti, mjesečno će dobivati 2200 eura

putin
SPUTNIK/REUTERS
05.01.2024.
u 07:21

Kijevski dužnosnici rekli su da su novacima za Hispaniolu također obećane "isplate osiguranja", uključujući ponudu od milijun rubalja (oko 9.928 dolara) za manje ozljede nastale tijekom rata.

Politička stranka ruskog predsjednika Vladimira Putina počela je regrutirati vlastitu "privatnu vojsku" za sudjelovanje u ratu protiv Ukrajine, prema informacijama ukrajinske vojno-obavještajne agencije (GUR).

Dužnosnici iz Kijeva izvijestili su u srijedu da je Jedinstvena Rusija, konzervativna politička stranka koja ima većinu mjesta u ruskom parlamentu i podržava Putina, započela formiranje privatne vojne tvrtke (PMC) poznate pod imenom Hispaniola. Prema GUR-u, ova skupina je prethodno bila dijelom ruskog bataljuna Vostok, militantne skupine koja se bori uz ruske trupe u ukrajinskoj regiji Donjeck, piše Newsweek.

Obje strane, Rusija i Ukrajina, pretrpjele su ozbiljne gubitke tijekom 22-mjesečnog sukoba, a Putin se često oslanjao na borce PMC-a kako bi ojačao svoje vojne redove. Prema procjeni Kijeva, Moskva je izgubila više od četvrt milijuna vojnika samo u 2023. godini. Izvješće američke obavještajne službe, deklasificirano u prosincu, procijenilo je gubitke Rusije na 315.000 vojnika od početka rata u veljači 2022. godine.

- U regrutnim centrima Hispaniola koji djeluju na okupiranim ukrajinskim teritorijima, dobrovoljcima se obećava mjesečna naknada od 220.000 rubalja (otprilike 2.184 eura) za izravno sudjelovanje u sukobima protiv Ukrajine. Ugovor je sklopljen na najmanje pola godine - GUR je istaknuo u svojem priopćenju.

Prije 2023. Hispaniola je djelovala kao "dobrovoljačka jedinica ruskih nogometnih huligana" unutar Vostoka, prema GUR-u. PMC je sada financiran i pod kontrolom stranke Ujedinjena Rusija. Prema tvrdnjama ukrajinske obavještajne službe, plaćeničku skupinu čine nogometni ultrasi, radikali i simpatizeri neonacista, piše Euronews.

Kijevski dužnosnici rekli su da su novacima za Hispaniolu također obećane "isplate osiguranja", uključujući ponudu od milijun rubalja (oko 9.928 dolara) za manje ozljede nastale tijekom rata. Osim toga, regrutima PMC-a obećano je 5 milijuna rubalja ( oko 49.643 eura) za članove obitelji u slučaju smrti.

 

"Međutim, financijska motivacija služi samo kao omotač", navode u GUR-u. "Za većinu novaka, prva borba je karta u jednom smjeru. Rusi mrtve i teško ranjene među regrutiranim 'topovskim mesom' ne odnose s bojišta, vode ih kao 'nestale' da ne bi platili rodbinske naknade za hranitelja porodice koju je Moskva poslala u smrt."

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije