Prorusko stanovništvo odlučno protiv vlasti u Kijevu

Referendum na istoku Ukrajine remete detonacije

Referendum proruskiog stanovništva ne priznaje Zapad
Foto: VL FOTO
11.05.2014.
u 10:50

Listić sadržava samo jedno pitanje - Podupirete li samoodređenje Narodne Donecke Republike?

Brojne i vrlo snažne detonacije čule su se noćas u Slovjansku, koje je uporište proruskih aktivista na istoku Ukrajine, nekoliko sati prije početka  referenduma o nezavisnosti tog dijela zemlje. Odjek učestale paljbe iz teškog naoružanja čuo se oko ponoći s periferije i trajao je oko sat vremena. Rafali iz automatskog oružja također su odzvanjali blizu središta grada.

Bez promatrača 

Rano navečer sukobi su se već odvijali u Andrijvki na liniji fronte, na južnom ulazu u Slovjansk, gradu sa 110.000 stanovnika okruženom ukrajinskim snagama koje su ondje pokrenule antiterorističku operaciju širokih razmjera protiv stanovnika 2. svibnja. Unatoč pozivima ruskog predsjednika Vladimira Putina da se referendum o nezavisnosti odgodi, proruski separatisti na istoku Ukrajine ističu kako je sve spremno da se on danas održi. Pedeset i šest birališta su otvorena u 9 sati prema srednjoeuropskom vremenu. Rezultati će biti valjani bez obzira na oaziv, a na glasovanje nije pozvana nijedna međunarodna institucija kao niti međunarodni promatrač. Listić sadržava samo jedno pitanje - Podupirete li samoodređenje Narodne Donecke Republike i pri tome se samoodređenje može shvatiti kao nezavisnost. Osim Donecka na referendum danas izlazi i susjedna pokrajina Luhansk.

Njemačka i Francuska protiv referenduma

Njemačka i Francuska će sve referendume planirane na istoku Ukrajine smatrati nezakonitima i spremne su uvesti još sankcija Rusiji ne uspiju li ukrajinski predsjednički izbori 25. svibnja. Istaknuli su to u zajedničkoj izjavi njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande. Predsjednički izbori trebali bi odlučiti o nasljedniku proruskoga predsjednika Viktora Janukoviča nasilno svrgnutog u veljači, koji je izbjegao u Rusiju. I SAD je sinoć potvrdio da neće priznati rezultat glasovanja. To je glasovanje ilegalno prema ukrajinskom pravu te je pokušaj stvaranja razlika i nemira, priopćila je glasnogovornica State departmenta Jen Psaki. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?