TAJNI DOGOVORI

SAD poticao smjenu pakistanskog premijera? Dokumenti otkrili: 'Sve će im biti oprošteno ode li Khan'

Stringer/REUTERS
16.08.2023.
u 09:44

Imran Khan do travnja prošle godine bio je premijer Pakistana, nuklearne sile od 230 milijuna stanovnika, kada je uklonjen s pozicije nakon što mu je parlament izglasao nepovjerenje. On je otpočetka tog procesa tvrdio da iza njegove smjene stoji SAD

Tajni dokument kojeg je objavio američki portal Intercept po nekima pokazuje kako se američka administracija eklatantno miješa u unutrašnje poslove drugih zemalja, u ovom slučaju Pakistana. Dužnosnici američke vlade eksplicitno su u ožujku prošle godine, u razgovorima s pakistanskim veleposlanikom, poticali tamošnji politički establišment da smijeni tadašnjeg premijera Imrana Khana zbog njegova posjeta Moskvi i neutralne pozicije u ratu Rusije i Ukrajine. Washington je poručio Islamabadu da će "Pakistanu sve biti oprošteno bude li Khan smijenjen u parlamentu".

Mjesec dana nakon spomenutog sastanka Khanu je zaista izglasano nepovjerenje. Prije desetak dana je zbog korupcije osuđen na zatvorsku kaznu te se danas nalazi iza rešetaka. Američka vlada sve vrijeme demantira da se pokušala umiješati u unutrašnja pakistanska pitanja.

Imran Khan do travnja prošle godine bio je premijer Pakistana, nuklearne sile od 230 milijuna stanovnika, kada je uklonjen s pozicije nakon što mu je parlament izglasao nepovjerenje. On je otpočetka tog procesa tvrdio da iza njegove smjene stoji SAD, zemlja s kojom je Islamabad dugo imao savezničke odnose koji su se pokvarili u posljednjih nekoliko desetljeća. 

Na Interceptu je prošle srijede osvanuo članak u kojem je objavljen sadržaj tajnog diplomatskog dokumenta sa sastanka američkih i pakistanskih dužnosnika. Interceptu je dokument navodno poslao izvor u pakistanskoj vojsci, tradicionalno snažnom političkom igraču u toj zemlji.

Spomenuti dokument prikazuje razgovor dužnosnika američkog ministarstva vanjskih poslova za pitanja tog dijela Azije Donalda Lua i Asada Majeeda Khana, tadašnjeg veleposlanika Pakistana u SAD-u. Sastanak je održan 7. ožujka 2022., nedugo nakon što je Rusija napala Ukrajinu. Istog dana kada je invazija započela, 24. veljače 2022., Khan je posjećivao ruskog predsjednika Vladimira Putina u Moskvi, što je razbjesnilo Washington. Tijekom sastanka Amerikanac Lu jasno je opisao nezadovoljstvo njegove vlade. 

- Ljudi ovdje te u Europi prilično su zabrinuti zašto Pakistan zauzima toliko agresivno neutralnu poziciju po pitanju Ukrajine, ako je takva pozicija uopće moguća. To nam se ne čini kao neutralan stav - rekao je Lu tadašnjem pakistanskom veleposlaniku. Tada se očekivalo glasanje o povjerenju Khanu u pakistanskom parlamentu, i Lu je pokazao da Amerika zauzima vrlo čvrst stav protiv Khana.

- Mislim da će, izglasa li se nepovjerenje premijeru, sve biti oprošteno u Washingtonu zato što se posjet Rusiji gleda kao odluka premijera. U suprotnom, bit će teško nastaviti dalje - rekao je Lu, i zatim, piše Intercept, dodao da će, ne riješi li se situacija, Pakistan biti izoliran.

- Ne mogu vam reći kako će to biti viđeno u Europi, ali mislim da će njihova reakcija biti slična - rekao je Lu. Za neke u Pakistanu to pokazuje eksplicitni pritisak Washingtona na Islamabad kako bi se smijenio utjecajni premijer. Mjesec dana nakon ovog sastanka, prije sada već godinu i pol, Khanu je parlament zaista izglasao nepovjerenje zbog čega je smijenjen. Njegov je slučaj u posljednjim tjednima dobio dodatni zaplet nakon što je početkom kolovoza osuđen na zatvorsku kaznu zbog korupcije te mu je zabranjeno bavljenje politikom na pet godina. Danas se nalazi u zatvoru, ali odbacuje optužnice te govori da ga njegovi nasljednici na vlasti pokušavaju spriječiti da se kandidira na parlamentarnim izborima koji će se u Pakistanu održati kasnije ove godine.

Glasnogovornik američkog ministarstva vanjskih poslova Matthew Miller odbacuje optužbe o miješanju Amerike u poslove Pakistana: - Ništa u ovim navodnim komentarima ne pokazuje da SAD zauzima poziciju o tomu tko bi trebao biti lider Pakistana - rekao je, i zatim dodao da neće komentirati o privatnim razgovorima diplomata.

- No, kao što je bivši veleposlanik Pakistana u SAD-u sam rekao, navodi da se SAD miješao u unutrašnje odluke o vodstvu Pakistana pogrešni su. Kao što smo rekli, oni su pogrešni. Uvijek su bili pogrešni, i ostaju pogrešni - rekao je Miller. Al Jazeeri je anonimni bivši pakistanski diplomat rekao da se sadržaj tajnog dokumenta može protumačiti kao komentiranje unutrašnje politike Pakistana, ali ništa više od toga.

- Iznenadio me ton razgovora koji je sadržan u dokumentu, ali ne vjerujem da postoji nešto više od toga, u kontekstu neke navodne zavjere - rekao je. No, Khanova stranka PTI priopćila je da Interceptov članak potvrđuje stav bivšeg premijera nakon njegove smjene o tomu da se Amerika neprihvatljivo miješala u unutrašnje poslove Pakistana.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije