ZATRAŽILA UKIDANJE TITULE

Supruga Hrvata Borica odbija biti prva dama Čilea

REUTERS
14.11.2022.
u 21:08

Irina Karamanos želi preoblikovati ulogu predsjednikove supruge. Boric je hrvatskog podrijetla, a izabran je u prosincu

Prva dama Čilea Irina Karamanos ne želi više nositi tu titulu. Supruga čileanskog predsjednika hrvatskih korijena Gabriela Borica prije mjesec dana najavila je da će se odreći te titule, odnosno radnog mjesta, a sada je njezina odluka zaintrigirala mnoge svjetske medije.

Karamanos (33) dobro govori četiri jezika, studirala je još dva i ima diplome iz obrazovnih znanosti i antropologije na njemačkom Sveučilištu Heidelberg. Nije se zamišljala kao osobu koja će sve svoje planove staviti na čekanje zbog muškarca.

– Od sada će sve što radim biti na drugom mjestu. Prvo što će svi znati o meni jest da sam predsjednikova supruga – rekla je.

Kći imigranata kojoj je majka njemačkog, a otac grčkog podrijetla smatra da je prva dama posao koji ne bi trebao postojati, piše Washington Post.

Tituli se opirala od trenutka kada je tada 35-godišnji Borić prošlog prosinca izabran za predsjednika. Isprva je, nevoljko, pristala biti prva dama, ali u mjesecima koji su slijedili tiho je radila na preispitivanju uloge. Planirala je sve svoje dužnosti, a riječ je o vođenju šest zaklada, nadzoru mreže dječjih vrtića, znanstvenih muzeja i organizacija za razvoj žena, prebaciti na ministarstva, za koja vjeruje da će ih voditi bolje, i na kraju zatvoriti svoj ured.

Nadala se da će tako preoblikovati ulogu predsjednikove supruge i to ne samo u Čileu nego i diljem svijeta. Vjeruje da može pobijediti tradiciju i pritom osigurati da je promjene koje uvodi nadžive. No njezina je ideja mnoge naljutila.

– Ako to nije željela, onda nije trebala biti supruga predsjedničkog kandidata – rekla je jedna Čileanka, koja njezina nastojanja smatra “nepristojnima”, dok druga dodaje: –​ Karamanos treba modernizirati svoj posao, a ne eliminirati ga. Članovima zaklade znanstvenog muzeja objasnila je kako bi bilo prikladnije da to vodi osoba koju odredi ministar kulture.

– Predsjednik me odabrao za svoju suprugu, a ne za predsjednicu zaklade. Odbor je jednoglasno odobrio njezin plan. Ali izvan zidina palače mnogi Čileanci nisu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?