Washington Post:

Trump će odobriti korištenje krvne plazme za liječenje zaraženih koronavirusom

23.08.2020.
u 23:10

Detalji će biti objavljeni večeras oko ponoći. Washington Post navodi da je ovo terapija koja je primjenjena na više od 70.000 pacijenata pozitivnih na virus korona.

Glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany najavila je da će Trump održati izvanrednu konferenciju za medije na kojoj će objaviti veliko otkriće o virusu korona. Konferenciji će prisustvovati ministar zdravstva Alex Azar i komesar američke Agencije za hranu i lijekove Steven Hahn. 

Mnogi znanstvenici i liječnici ističu da je krvna plazma bogata antitijelima koja bi mogla biti od koristi u borbi protiv koronavirusa, ali za sada nema jasnih dokaza o tome da li djeluje, kako je primjenjivati i koja doza je potrebna.

Najava dolazi nakon što je Trump vršio pritisak na federalne agencije kako bi testirale i odobrile načine liječenje od Covida-19, posebno cjepivo protiv koronavirusa. Trumpovi savjetnici smatraju da je cjepivo  prije izbora ključna za njegovu pobjedu.

Trump je ranije bez dokaza optužio Agenciju za hranu i lijekove da je iz političkih razloga spriječila prijavu potencijalnih cjepiva na klinička ispitivanja.

"Mračne sile ili tko god, preko Agencije za lijekove otežavaju farmaceutskim tvrtkama da pronađu kandidate i testiraju ih na cjepivu. Očito se nadaju odgodi pronalaska rješenja iza 3. studenoga. Treba se usredotočiti na brzinu i spašavanje života", napisao je Trump na Twitteru.

Tvit je bio usmjeren na Stephena Hahna, dužnosnika Agencije za hranu i lijekove (FDA).

Krvna plazma se dugo koristi za liječenje zaraznih bolesti, uključujući ebolu. Njeno dejstvo djeluje obećavajuće i kada je Covid-19 u pitanju, ali znanstvenici još nemaju rezultate detaljnih kliničkih ispitivanja.

Carlos del Rioa, suradnik Medicinske škole Emory, kazao je da su očekivanja od krvne plazme pretjerana. Nazvao ju je zanimljivom strategijom i rekao da su dosadašnji podaci lijep nagovještaj.

S druge strane, Arturo Casadevall, šef molekularne mikrobiologije i imunologije na Fakultetu Johns Hopkins Bloomberg, dao je podršku odobrenju za hitnu upotrebu krvne plazme rekavši da bi to moglo olakšati liječenje zaraženih koronavirusom.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije