Porezna uprava RH

Uskoro kreću isplate povrata poreza u Hrvatskoj: Znate li koliki povrat možete očekivati? Postoji kalkulator

porez u RH
Davor Javorović/PIXSELL
11.02.2024.
u 19:16

Isplata povrata poreza u Hrvatskoj kojeg i ove godine iščekuje tisuće mladih, koji će najveći povrat i dobiti, očekuje se za većinu do kraja svibnja, najavila je ranije Porezna uprava RH. Tijekom lipnja pak će krenuti isplata povrata poreza i za sve koji su platili više poreza i prireza.

A koliki povrat porezni obveznici mogu očekivati? Naime, isplata ovisi o bruto plaćama svih obveznika, ali i koliko godina oni imaju. Obveznici do 25 godina dobit će tako stopostotni povrat, dok će oni do 30 godina dobiti 50-postotni.

Porezna uprava objavila je tako i informativni kalkulator prema kojem svatko može izračunati okvirnu cifru koju mogu očekivati, a on se nalazi OVDJE.

Važno je odabrati godinu, odnosno porezno razdoblje prema kojem se povrat izračunava. U ovom slučaju je to 2023., odnosno prošla godina. U kalkulator treba navesti i radi li se o izračunu za mlade, kao i koliko iznose isplaćeni bruto primici, uplaćeni doprinosi, godišnji osobni odbitak, uplaćeni porez na dohodak i prirez porezu na dohodak te godišnja stopa prireza.  

 

''Uz simulirane podatke, stvarni podaci o ukupnim primicima, obračunatim doprinosima, osobnom odbitku te obračunatom porezu i prirezu mogu se dohvatiti putem usluga sustava ePorezna "Uvid u Moj JOPPD" ili "Uvid u IP1/IP2"'', objavili su.

Naime, zaključno s krajem 2023. godine u Hrvatskoj je za ukupno 787.469 poreznih obveznika proveden poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2022. godinu, navodi Porezna. Kod ukupno 704.992 poreznih obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 259.537.184,97 eura, dok je kod 70.315 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 16.772.301,36 eura. Kod preostalih 12.162 obveznika nije bilo razlike za povrat ili uplatu poreza i prireza na dohodak. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije