RAT U UKRAJINI

Vojni stručnjaci: 'Znamo gdje će biti novo žarište protuofenzive'

ukrajina
Reuters/PIXSELL
09.06.2023.
u 07:51

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da se "usred vrlo složene operativne slike, teške borbe nastavljaju duž više sektora fronte"

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) rekao je u četvrtak da je ukrajinska protuofenziva započela - iako je Kijev i dalje šutljiv po tom pitanju.

U međuvremenu, britansko ministarstvo obrane priopćilo je da se "usred vrlo složene operativne slike, teške borbe nastavljaju duž više sektora fronte". Dodalo se da "u većini područja Ukrajina drži inicijativu".

Nekoliko ruskih prokremaljskih vojnih blogera izvijestilo je kasno u četvrtak da je Ukrajina tijekom noći nastavila s napadima. Rekli su da su također raspoređeni oklopni transporteri i bespilotne letjelice koje su usmjeravale topničku vatru.

Vladimir Rogov, ruski lokalni dužnosnik, rekao je da su se vodile "aktivne borbe" u području između Orikhiva i Tokmaka, a da su ruske trupe držale svoje položaje.

Grad Tokmak mnogi vojni stručnjaci vide kao ključnu metu za Ukrajinu dok pokušava napredovati do Azovskog mora.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da je ranije prijavljeni ukrajinski napad odbijen, što je nanijelo štetu neprijatelju. Ministar nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrijepili svoju tvrdnju.

U međuvremenu, zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar rekla je u kratkom priopćenju u četvrtak da su ruske snage trenutno "u aktivnoj obrani" na smjeru Zaporožja.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?