STRATEŠKA VRIJEDNOST

Zašto je Prigožin prvo zauzeo Rostov na Donu, grad koji je iznimno važan za invaziju na Ukrajinu?

Rusija pobuna
Stringer/PIXSELL
24.06.2023.
u 18:46

U tom je gradu, stotinjak kilometara od granice s Ukrajinom, ključno logističko središte Putinove "specijalne vojne operacije"

Prigožinova pobuna protiv ruskog vojnog vrha, koja se ubrzo pretvorila u otvoreni sukob s Putinovim režimom, krenula je, nimalo slučajno, iz Rostova na Donu, grada koji ima iznimnu stratešku važnost za rusku invaziju na Ukrajinu. Iako je Prigožin zauzimanje Rostova u jednom trenutku pokušao opravdati tezom da u tamošnjoj mrtvačnici ministar obrane Sergej Šojgu skriva tijela dvije tisuće poginulih ruskih vojnika, Prigožin je imao puno uvjerljivije razloge za zauzimanje Rostova na Donu. Riječ je o najvećem gradu južne Rusije i središtu rostovske regije koja, što je u ovom slučaju osobito važno, graniči s istočnom Ukrajinom.

Sam Rostov udaljen je stotinjak kilometara od granice, a upravo u Rostovu nalazi se i vojni stožer iz kojeg se operativno upravlja ruskim operacijama u Ukrajini. Naime, u Rostovu je smješteno zapovjedništvo ruskog južnog vojnog okruga i sjedište 58. kombinirane armije koja je raspoređena u Ukrajini, kao i ključno logističko središte "specijalne vojne operacije", kako rusku invaziju na Ukrajinu službeno nazivaju u Rusiji. Naravno da će se sve što se događa s ruskom vojskom, zapovjedništvom i logistikom u Rostovu na Donu neposredno odraziti na ruske snage u Ukrajini.

 

Upravo zbog toga su Prigožinove snage ujutro najprije zauzele Rostov na Donu, a zatim i Voronjež, grad koji se nalazi na putu iz Rostova na Donu prema ruskoj prijestolnici. Prigožin je u izjavi na Telegramu rekao da je rasporedio 25 tisuća svojih plaćenika u gradu i oko njega, naglašavajući pritom da su vojni zrakoplovi i dalje nastavili polijetati iz tamošnje zračne luke prema Ukrajini prema planu.

Unatoč činjenici da kontrolira sve vojne lokacije u gradu i aerodrom, Prigožin tvrdi da njegova akcija neće ugroziti ruske vojne napore u Ukrajini i da se njegovi plaćenici neće miješati u rusko zapovijedanje trupama u Ukrajini. Međutim, šef Wagnera Prigožin time zapravo implicitno poručuje da u svakom trenutku može blokirati i ruski vojni stožer u Rostovu na Donu i polijetanje zrakoplova prema Ukrajini, čime Putinu daje do znanja da je sudbina invazije u njegovim rukama.

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije