pripazite na to

Zbog ove česte životne navike pati vaše zdravlje: Mnogi se osjećaju starije, a nisu ni svjesni zašto

buđenje
shutterstock
02.04.2024.
u 07:08

Spavanje nije važno samo za fizičko zdravlje, već i za mentalno blagostanje.

Većina nas cijeni dobar san, no nedostatak sna može utjecati na naše osjećaje. Švedski su znanstvenici proveli istraživanje s ciljem otkrivanja veze između sna i percepcije dobi. Otkrili su da nedostatak sna može učiniti da se osjećamo starijima nego što zapravo jesmo.

Spavanje nije važno samo za fizičko zdravlje, već i za mentalno blagostanje. Mozak tijekom spavanja obavlja važne procese, uključujući čišćenje metaboličkih otpadnih proizvoda i konsolidaciju pamćenja, prenosi Klik.hr

Studija je pokazala da nedostatak sna može utjecati na percepciju dobi. Čak i samo dvije noći s lošim snom mogu rezultirati osjećajem kao da ste četiri godine stariji. Sudionici koji su imali problema sa spavanjem osjećali su se cijelo desetljeće starijima, piše Indy100.

Iznimno je bitno

Međutim, nakon "zasićenja sna", sudionici su se osjećali mlađe. Oni koji su spavali dovoljno tijekom 30 dana osjećali su se u prosjeku pet godina mlađima.

Osim što utječe na naš osjećaj dobi, nedostatak sna može imati ozbiljne fizičke posljedice, uključujući kraći životni vijek i lošije mentalno i fizičko zdravlje.

Iako su istraživači otkrili važnost sna za naš osjećaj dobi, napominju da su proučavali samo trajanje sna, a ne i kvalitetu.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije