NOVI RAD PROF. TKALČIĆA

Zemljina jezgra zaista jest čvrsta, no ona se i dosta čudno ponaša

Zemlja
NASA
30.07.2023.
u 11:54

U novom radu koji je hrvatski znanstvenik s Australskog nacionalnog sveučilišta u Canberri objavio u Nature Communications otvara i neka nova pitanja o njezinoj građi, odnosno kemijskom sastavu i samom nastanku

Hrvoje Tkalčić, hrvatski geofizičar s australskom adresom nastavlja svoj rad na Zemljinoj jezgri. U novom radu koji je sa suradnicima objavio u novom broju časopisa Nature Communications dokazao je kako je jezgra našeg planeta doista čvrsta, ali i da je potrebno još puno rada da bismo u potpunosti dokučili njezin sastav i koliko je doista čvrsta. 

- Koga još zanima unutrašnja jezgra kad nam gore šume, topi se led na polovima, a razina mora raste? Jedan student me neki dan na predavanju upitao ima li toplina koja iz jezgre Zemlje pomalo kroz plašt i koru teče u svemir, ikakve veze s globalnim zatopljenjem. Odgovorio sam da je to proces koji traje milijardama godina, a da mi zapravo još i ne razumijemo najbolje kemijski sastav jezgre, koliko točno ima lakših elemenata, koja struktura željeznih kristala prevladava, koliko brzo unutrašnja jezgra solidificira iz vanjske tekuće, koja je njezina starost i točna temperatura. Ta pitanja pokreću znanstvenike, barem neke od nas!, naveo je prof. Tkalčić na svojem Facebooku.

 

 

Nastavio je kako je sa suradnicima objavio još jedan rad o čvrstoći unutrašnje jezgre Zemlje mjerenjem brzina smicajnih valova, koji su dugo vremena odoljevali našim senzorima.

Suptilni signali dugo su vremena onemogućavali mjerenje njihovih brzina širenja, i do nedavno dokazi o njihovu postojanju bili su slabašni. Rezultati koje smo dobili i objavili u ovom radu u Nature Communications ne samo da potvrđuju da je unutrašnja jezgra u čvrstom stanju (jer smicajni valovi se ne šire kroz tekućine), nego potvrđuju i to da je ta brzina nešto manja nego što smo do sada mislili, što pak znači da se legura željeza i nikla i primjesa lakših kemijskih elemenata pri tako visokim tlakovima i temperaturama zaista ponaša čudno, odnosno na način koji ne razumijemo dovoljno dobro. To otvara niz pitanja o građi i kemijskom sastavu, kristalografskoj strukturi i nastanku i rastu unutrašnje jezgre, objasnio je hrvatski znanstvenik.
Rad se može pročitati ovdje.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije