VLAST

Tehnička vlada moguća sve do sljedećih izbora

spiric
VL FOTO
05.04.2011.
u 08:32

Nema naznaka o formiranju vlasti na državnoj razini, iako su dva HDZ-a i platformaši najavljivali razgovor

Svojevrsna pat-pozicija u kojoj se danas nalazi Bosna i Hercegovina mogla bi potrajati mjesecima, a možda i godinama. Zasad nema naznaka o formiranju vlasti na državnoj razini, iako su dva HDZ-a s jedne i platformaši s druge strane najavljivali razgovore o mogućoj uspostavi nove parlamentarne većine sa strankama iz Republike Srpske.

Državna vlast

Kada se okonča procedura izbora izaslanika u Dom naroda Federacije BiH i krene s izborom desetero izaslanika iz ovog entiteta u državni Dom naroda, pokazat će se kako je skoro nemoguće uspostaviti državnu vlast bez SNSD-a, dva HDZ-a i platfomaške SDA-SDP koalicije. Među ovim političkim akterima se zasad ne nazire spremnost na ozbiljne razgovore i dogovore, poglavito nakon ustavno i zakonski vrlo upitne uspostave vlasti na federalnoj razini.

Vodeća stranka u platformaškoj koaliciji, SDP, najavila je da će se krenuti u uspostavu vlasti na državnoj razini koju bi činile stranke koje su na razini dva entiteta već uspostavile vlast. Osim odbijanja SNSD-a, ozbiljna prepreka takvoj zamisli je već sada izvjesna potpuna dominacija dva HDZ-a u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH. S druge strane, sve i da SDP hoće pregovarati s dva HDZ-a o uspostavi državne vlasti, upitno je koliko bi vodeće hrvatske stranke bile spremne na dogovor s onima koji su ih izbacili iz federalne vlasti.

Uz ovakav politički ambijent neće biti nikakvo iznenađenje ako BiH cijelu ovu godinu bude bez državne vlade, odnosno s vladom u tehničkome mandatu.

Lokalni izbori

Tada bi trebalo razmišljati i o mogućnosti da se zajedno s redovitim lokalnim izborima iduće godine organiziraju i prijevremeni opći izbori. Zbog ustavnih i zakonskih nedorečenosti, takav potez mogao bi uslijediti samo uz široku potporu domaćih političkih snaga ili kao rezultat korištenja bonnskih ovlasti visokog predstavnika. Dotada bi se i ova tehnička vlast mogla postupno osuti, imajući u vidu ambicije državnog premijera Nikole Špirića da zasjedne na poziciju direktora Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Ključne riječi

Komentara 3

KI
kitikat
09:13 05.04.2011.

HDZ je svojom politikom blokiranja i potkopavanja sebi zatvorio sva vrata,i prosto je nevjerovatno da Covic toga nije svjestan,

TI
timtomtumb
17:15 05.04.2011.

kiticat o hdz-u necu pricati, ali tvoja logika je logika sdp-a, Lagumdzije i sarajevskog tiska . I ona me podjeca na logiku nacional-socijalista iz tridesetih kad je \"Jud\" uvijek bio kriv.

KI
kitikat
22:42 05.04.2011.

timtomtumb mislis valjda na \"Juden\",a porediti SDP sa nacistima je neukusno,a jos neukusnije zidove kao zrtve nacista porediti sa HDZ-om,jer HDZ je zrtva samog sebe i svog nerazuma i precijenjene snage,a ti kao veliki Hrvat i HDZ-ovac si se do prije par mjeseci vjerojatno kleo u Sanaderovo postenje,ni tada nisi vidio dalje od onog sta zelis vidjeti

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?