Inspekcijske službe

U BiH kancerogeni kalupi za kolače, odjeća, lonci..., iz Kine

Roba
08.11.2012.
u 10:34

Zaštita potrošača nemoguća do kraja pred golemim i nekontroliranim uvozom tona robe u BIH iz daleke Kine

Strojevi za mljevenje mesa, kalupi za kolače, lonci za kuhanje, tave za pečenje, samo su neki od brojnih predmete kineske proizvodnje na kojima su inspekcijske službe u BiH poslije prevedene ekspertize pronašle niz teških i po ljudsko zdravlje opasnih materijala. Posljednja takva pošiljke opasnih iz Kine uvezenih predmeta pronašle su inspekcijske službe RS-a prije nekoliko dana.

Roba na analizi

“Kod materijala”, napominje inspektor Desmir Miljić, “koji dolaze u kontakt s hranom, najčešće utvrđivano lako skidanje unutarnjeg premaza, oštećenje površina i rubova, a povremeno i migracija teških metala”. “Radi se o keramičkim šalicama, kalupima za kolače, ovalima i mlinovima za mljevenje mesa”, naglasio je Miljić prenose “Večernje novosti”. Uz kućanska pomagal, dječje igračke, iz Kine se uvozi i kancerogena odjeća koja u sebi ima previše formaldehida i teških metala, poput olova, kadmija i kroma. “Postoji velika mogućnost da je našim kupcima dostupna i dječja odjeća koja, prema istraživanjima u Kini’, sadrži štetne kemikalije”, tvrdi Mesud Lakota, tajnik Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH. Kineski proizvodi u BiH se, ističe naš sugovornik, najčešće uvoze u kontejnerima, što predstavlja glavni problem u pogledu ispitivanja njihove ispravnosti. Uzima se samo nekoliko uzoraka, čije ispitivanje može pokazati da je riječ o ispravnim proizvodima, što ne mora značiti da nijedan proizvod ne sadrži štetne tvari. “Da bi roba, ‘zakopana’ u kontejnerima, izdržala visoku temperaturu i transport te bila zaštićena od žohara, stavljaju se razne kemikalije, koje kasnije mogu štetiti zdravlju ljudi”, ističe Lakota. Problem u kontroli ovakvih proizvoda leži u njihovoj količini koja se uvozi u BiH i nemogućnosti da inspekcijske službe svaku pošiljku provjere.

Dječje igračke opasne

Utvrđeno je da je 67,7 posto dječjeg namještaja ispravno s kemijskog aspekta, ali da u nekim proizvodima ima previše formaldehida i teških metala, poput olova, kadmija i kroma. Glavni zdravstveno-sanitarni inspektor RS-a Desimir Miljić kaže da inspektori uzimaju uzorke i dostavljaju ih na laboratorijsko ispitivanje ako postoji osnovana sumnja da odjeća i drugi predmeti koje koriste ljudi sadrže tvari štetne po zdravlje. “Štetni proizvodi se zabranjuje i idu na uništavanje”, objašnjava Miljić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?