Čitluk

U četrdesetak novih proizvodnih pogona radi 900 Brotnjaka

razvoj
Mile Pavlović
24.01.2012.
u 10:27

Bržem i perspektivnijem razvoju Brotnja pridonijela je činjenica da je OV Čitluk krajem 2008. usvojio Strategiju razvoja općine Čitluk do 2020.

Kako bi se ubrzao gospodarski razvoj općine i stvorili uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta, odmah nakon demokratskih promjena, općinske vlasti Čitluka učinile su dobar iskorak u gospodarskoj politici i počele stvarati uvjete za ubrzan razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

Privatno poduzetništvo

OV Čitluk već dugi niz godina različitim mjerama uspješno potiče proizvodnju i razvoj privatnog poduzetništva. Do sada je uređeno nekoliko gospodarskih zona: kod Tromeđe, u Blizancima, u Gradnićima, na lokalitetu Lokvice, uz lokalnu prometnicu prema Mostaru i na još nekim atraktivnijim mjestima u Brotnju, do kojih su izgrađeni putovi, dovedena voda, struja i telefon, izvršena je potrebna parcelacija društvenog zemljišta te uređena ostala potrebna infrastruktura. U gospodarskim zonama nikla su privatna poduzeća s proizvodnim kapacitetima, trgovinama na veliko i malo, pogoni s uslužnim djelatnostima itd. Budući da je postojao i još uvijek postoji velik interes za nova ulaganja, a i mogućnost daljnjeg širenja spomenutih gospodarskih zona, slobodno se može reći da spomenute gospodarske zone čine temelj razvitka čitlučke općine. Naime, u 40-tak novoizgrađenih proizvodnih pogona u tim gospodarskim zonama do sada je zaposleno više od 900 Brotnjaka. Općinske vlasti na vrijeme su shvatile da se jedino oživljavanjem proizvodnje, privatizacijom gospodarskog sustava i poticanjem razvoja privatnog poduzetništva, mogu stvoriti uvjeti zapošljavanjem mladih, obrazovanih i stručnih kadrova i tako omogućiti normalan rad i kvalitetniji život ljudi na ovim prostorima.

Hodočasnički turizam

Bržem i perspektivnijem razvoju Brotnja pridonijela je činjenica da je OV Čitluk krajem 2008. usvojio Strategiju razvoja općine Čitluk do 2020. Pri izradi je korištena metodologija koja se koristi u zemljama EU. Sukladno toj Strategiji, razvoj čitlučke općine u idućem razdoblju prvenstveno će se temeljiti na razvoju hodočasničkog turizma u Međugorju i Bijakovićima, zatim na razvoju vinogradarstva i vinarstva, trgovine, uslužnih djelatnosti i prerađivačke industrije. Čitlučki gospodarstvenici često ističu probleme nezaštićene domaće proizvodnje, visoku cijenu kapitala, nefunkcioniranje države u svim segmentima, sporo mijenjanje nekih neprimjerenih zakonskih propisa, nedopustivo slabo poticanje proizvodnje itd. Mnogo je problema u vinogradarskoj i vinarskoj proizvodnji, turizmu, u razvoju metalno-prerađivače, drvne, tekstilne, prehrambene i drugih industrijskih grana, na što su gospodarstvenici u više navrata upozoravali i od mjerodavnih federalnih i državnih institucija energično zahtijevali donošenje novih zakonskih propisa i pronalaženje drugih mjera i boljih rješenja za zaštitu domaće proizvodnje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?