MILIJUNI MARAKA

U Ljubuškom se sabiru štete koje je prouzročilo nevrijeme

Ljubuški
Foto: Zoran Grizelj
1/4
06.02.2012.
u 16:37

Staklenici porušeni, plastenici pokidani, štete se broje u milijunima maraka

Snježna mećava do kraja je razodjenula nespremnost Ljubušaka na ovu prirodnu pojavu.

Najtraženiji i najprodavaniji artikl su lopate, te sol.  Vješti trgovci za samo nekoliko sati prodali su ih na jednoj od benzinskih crpki, nekoliko stotina lopata. Soli je nestalo za prvog malog snijega, ali je na sreću počelo dovlačenje novih količina. Poslije subote i nedjelje bez kruha, jučer su pekari uspjeli dopremiti manje količine, ponestaje brašna, a na veliko se kupuju i ostali prehrambeni artikli. Naslage ugaženog snijega na gradskim ulicama debele su tridesetak centimetara, vozila se nemaju gdje parkirati, a uz trgovine prehrambenom robom početkom tjedna radile su samo banke. Općina, sud, škole… i dalje ne rade.

Stanje po selima još je gore, do Grede koja se nalazi na visini od 520 metara kako smo doznali od Damira Tolja, još ne nitko nije probio. Ne čisti se ni s druge vrgoračke (hrvatske) strane. Putovi nisu raščišćeni ni do naselja Vodice, Dole, zatim dijelova Klobuka… Mještanin Zlatko Rašić uspio je prokrčiti put kroz zaseoke Osoje i Dabranja kako bi se bolesna Dragica Madunović mogla uputiti u bolnicu. Krajnjim naporima i u zadnji čas 5-og veljače, s područja ljubuške općine uspjeli su se sakupiti pacijenti za dijalizu i otpremiti u Mostar. Međutim, nisu vraćeni kućama nego im je u prostoru Doma zdravlja osiguran nužni smještaj, kako ne bi bilo problema oko ponovnog odlaska.

Poljoprivreda – plastenička proizvodnja posebna je priča. Prema informacijama Dragana Pavlovića predsjednika Seljačkog saveza Federacije, urušeno je preko 60 posto plastenika na području općine, te staklenici u vlasništvu Drage Čuljka – Vegića, dva i Branka Međugorca jedan, u kojima je počela sadnja ranog povrća.

„Stari staklenik se srušio, a na novom kojeg podižem s nizozemskom tvrtkom oštećeno je preko 30 posto nosača i sva krovna konstrukcija. Šteta je milijunska“, kaže vlasnik Drago Čuljak.

Da su velike štete u plasteničkoj proizvodnji potvrđuju nam i Dobroslav Žarkić, Grgo Herceg i Zdravko Grbavac, mještani Šipovače koji su se nakon četiri dana uspjeli probiti do Ljubuškog. Unatoč naporima na raščišćavanju još su mnogi odsječeni od svijeta, potvrđuju nam Stojan Međugorac iz Čuljkove Njive, Vice Barbarić iz Šiljevišta…, dok Dragan Pavlović predsjednik Seljačkog saveza iz Uljevine, muku muči kako prehraniti stado od 500 ovaca….

Uglavnom, snijeg je Ljubuški bacio na koljena, gdje mole Boga da snijeg više ne pada. U neveseloj slici valja reći da je na sreću uglavnom uredna opskrba vodom i električnom energijom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?