Jezične kompetencije

Učenici iz BiH su najbolji na svijetu u njemačkom

Natjecanje
20.07.2012.
u 10:04

Naš mali tim su činili učenik Haris Poturković - Gimnazija Zenica, Nikolina Semren - Gimnazija Livno i prof. Kristina Krezo, Gimnazija Livno

Na međunarodnom natjecanju iz njemačkog jezika IDO (Internationale Deutscholympiade) Frankfurt am Main u oštroj konkurenciji iz 50 država cijelog svijeta sa 5 kontinenata, pobijedila je Bosna i Hercegovina, i to odnijevši 1. nagradu za najvišu jezičnu kompetenciju na razini C1!

Skromni tim

Naš mali skromni tim činili su učenik Haris Poturković - Gimnazija Zenica, Nikolina Semren - Gimnazija Livno i prof. Kristina Krezo - Gimnazija Livno. U oštroj konkurenciji među 100 najboljih učenika cijelog svijeta učenici iz Bosne i Hercegovine su od početka plijenili svojim poznavanjem njemačkog jezika, ali i dobrim ponašanjem, odgojem i iznimnim talentom. Nikolina Semren iz livanjske gimnazije je nakon inicijalnog testa bila po odlici međunarodnog žirija promaknuta s B2 razine na najvišu C1 razinu, tako smo bili jedna od rijetkih zemalja svijeta s najvišim kompetencijama C1 razine. Na žalost, nisu mogle biti dodijeljene 2 nagrade učenicima jedne zemlje, tako je Haris Poturković osvojio 1. mjesto, a Nikolina Semren visoko 4. mjesto na razini C1 u cijelom svijetu. Ono što nas je zasigurno učinilo favoritima od samog početka natjecanja je i činjenica što je Nikolina pri predstavljanju zemalja svijeta bila među rijetkima koji su imali originalnu narodnu nošnju livanjskog kraja, rukom vezenu, iz bakine baule, stoljeće staru, i s Harisom zajedno, samouvjereno i simpatično, pokušala naučiti publiku plesni korak narodnog kola pjevajući narodnu pjesmu “Ružmarin”. Oboje su podli publiku na noge i dugo se čuo pljesak. Haris je briljirao u talk showu o temi “Novac” kao glumac glumeći beskućnika u Frankfurtu.

Najbolji na svijetu

Odluka stručnog međunarodnog šesteročlanog žirija je bila jednoglasna. Učenici iz Bosne i Hercegovine su bili najbolji na svijetu! Važno je naglasiti da su ih njemački mediji stalno pratili. “Iznimno sam ponosna na uspjeh naših učenika, ali i ogorčena na lošu obrazovnu politiku naše zemlje, gdje se nakon 30 godina tradicije učenja njem. jezika on ukida kao 1. strani jezik.Ova pobjeda je bila i pobjeda iz prkosa i dostojanstva, gdje nas je cijeli svijet priznao, ali ne i vlastita vlada, odnosno nadležna županijska ministarstva”, kazala je Kristina Krezo, prof. Gimnazije Livno i član OU BHDLV. Ona se ovom prilikom u ime svih sudionika zahvalila generalnom konzulu BiH, g. Nikici Džambi, koji ih je došao pozdraviti na svečanom prijmu kod gradonačelnika grada Frankfurta.

- Osim potpore Goethe-Instituta i Udruge nastavnika njemačkog jezika i ravnatelja Gimnazije Livno nitko drugi nas nije podržao. Nadam se da će nadležno ministarstvo ispuniti svoje obveze i isplatiti nam nagomilana velika dugovanja sukladno zakonu i da ću na Međunarodnom kongresu germanista u Bolzanu u Italiji kao počasni gost imati priliku reći da se obrazovna politika u mojoj domovini popravila”, zaključila je Kristina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?