Reakcija

Udruženi zločinački pothvat je pokušaj kriminalizacije svih Hrvata

Prlić
20.07.2012.
u 09:26

Neprihvatljivo je da se sudski procesi na različitim sudovima u BiH vode prema različitom zakonodavstvu što je dovelo do priziva Sudu u Strasbourgu

Glavno vijeće Hrvatskoga narodnoga sabora (HNS) u BiH izrazilo je očekivanje da će presuda Haaškoga suda (ICTY) odbaciti tezu o udruženom zločinačkom pothvatu protiv šestorice nekadašnjih dužnosnika Herceg Bosne, navodeći da haaško tužiteljstvo tom tezom nastoji kriminalizirati cijeli hrvatski narod u BiH. Istodobno je ovo izvršno tijelo HNS-a iskazalo nezadovoljstvo i zbog prakse presuda Suda BiH i drugih sudova u zemlji koji se primjenjuje na različitim razinama, posebice prema bivšim hrvatskim vojnim i političkim dužnosnicima u zemlji.

Instrumentalizacija

“Glavno vijeće odbacuje tezu Tužiteljstva ICTY-a o udruženom zločinačkom pothvatu za koji se sudi visokim hrvatskim civilnim i vojnim dužnosnicima iz Bosne i Hercegovine. Konstrukcija o udruženom zločinačkom pothvatu je pokušaj kriminalizacije cijeloga jednoga naroda i svakoga pripadnika toga naroda”, navodi se u priopćenju nakon održane sjednice Glavnoga vijeća HNS-a. Dodaje se da konstrukcija, koju ne poznaje međunarodno kazneno pravo, upućuje na političku instrumentalizaciju Tužiteljstva i odstupanje od načela i ciljeva Haaškoga suda koji je utemeljen za suđenje za konkretne ratne zločine .

“Glavno vijeće je zaključilo da svaki zločin mora biti procesuiran. Iako ratni zločini ne zastarijevaju, Glavno vijeće očekuje da se predmeti, a posebno najteži predmeti ratnoga zločina završe u razumnom roku”, navode iz Glavnog vijeća HNS-a.

Novi zakoni

Posebno je izražena zabrinutost zbog neujednačene sudske prakse pred sudovima u BiH, a koja je rezultat primjene različitih kaznenih zakona koji propisuju bitno različitih visina kazni za ista kaznena djela što dovodi do nejednakosti građana pred zakonom, a ovisno pred kojim im se sudom sudi. Glavno vijeće, zbog toga očekuje da se legislativa i u organizacijskom i u materijalnom i procesnom smislu u potpunosti uskladi s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Prema dosadašnjoj praksi sudovi u BiH su, ovisno o tome na kojoj su razini donošene odluke, izricali drastično različite kazne zbog čega je od Suda u Strasbourgu zatraženo preispivanje prakse Suda BiH.

Ključne riječi

Komentara 2

OL
oldday
15:15 20.07.2012.

Bolje ti je Zoka napišti par riječi o ponosu Ljubuškog kraja Neđi Galiću koji je po cijenu života branio svoje susjede! To je čovjek iz tvog rodnog sela a ti o njemu ni slova da napišeš!

DA
daniele
20:30 20.07.2012.

@oldday jest' da smije sta napisat'. ovo su rezimske novine i u njima mozes samo procitati ono sto je njihovim nalogodavcima(citaj HDZ-ovcima) svidja. Sutnja o zbivanjima u Ljubuskom je samo znak da se HDZ ni za milimetranije pomjerio od '93.. Jos uvijek je to ista banda. Onaj koga oni jos nasamare to i zasluzuje.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?