SPORAZUM U EU

Ukinute carine na gorivo, tekstil, mlječne i mesne proizvode...

carina
01.01.2011.
u 11:40

U Udruženju potrošača smatraju da ove olakšice neće donijeti značajnije pogodnosti za građane

U BiH će od danas biti ukinute carinske stope određenih vrsta proizvoda porijeklom iz Europske unije.

U skladu s postepenom primjenom Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Europskom unijom, ukidaju se carine za dizel gorivo, bezolovni benzin s oktanskim brojem 95, određene vrste tekstilnih prizvoda, određene predmete građevinske i metalne industrije, te na sportske rekvizite porijeklom iz EU.

Ukidaju se carine i za određene mlječne i mesne proizvode, voća i povrća.

Glasnogovornik Uprave za indirektno oprezivanje BiH Ratko Kovačević istaknuo je da, s obzirom na slobodno formiranje cijena na domaćem tržištu, najvjerovatnije neće doći do snižavanja ovih proizvoda na našem tržištu, dok će Uprava smanjenje poreza na osnovu carina nadoknaditi od veće akcize za cigarate.

"Za 11 mjeseci 2010. godine prikupljeno je 44 milijuna maraka manje prihoda od carina u odnosu isti period 2009., a s druge strane smo u potpunosti ispunili plan kada su u pitanju prihodi na 2010., jer je taj gubitak od carina nadoknađen od posebnih poreza ili akciza na cigarete", pojasnio je Kovačević.

U Udruženju potrošača RS-a smatraju da ove olakšice neće donijeti značajnije pogodnosti za građane, dok bi mogle dodatno ugroziti domaću proizvodnju.

Tajnik ovog udruženja Dragovan Petrović tvrdi da su carinske olakšice u interesu uvoznih lobija, a da građani BiH neće osjetiti nikakve učinke u promjeni cijena.

Primjenom Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH EU, od početka 2009. godine carine za oko 90 posto proizvoda koji se uvoze iz EU su potpuno ukinute.

Ključne riječi

Komentara 1

MO
mozel
14:16 01.01.2011.

Na svu robu siroke potrosnje trebalo bi ukinuti carinsku i poreznu naknadu,a ako se smatra da bi bila ugrozena proizvodnja onda neka se snize cjene roba pa se nebi isplatilo kupovati u inozemstvu kada je jeftinije u svojoj Drzavi.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?