Istraživanje

Većina bh. građana podržava članstvo u EU, posebice mladi

zastava eu
pixsell
07.05.2012.
u 11:53

Razočarenje procesom puta BiH u EU, ocjenjujući da se BiH od 2009. godine više kretala unazad

Većina Bosanaca i Hercegovaca, 76 posto njih, prema najnovijim anketama, danas podržava članstvo u Europskoj uniji iako je ta podrška znatno opala u odnosu na 2009. godinu kada su ankete pokazivale da 89,9 posto građana podržava članstvo u EU, pokazalo je novo istraživanje Centra za sigurnosne studije Bosne i Hercegovine (CSS). Prema rezultatima istraživanja CSS-a, u koje je Fena imala uvid, većina ispitanika je izrazila razočarenje procesom puta Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, ocjenjujući da se Bosna i Hercegovina od 2009. godine više kretala unazad nego što je išla k integraciji.

Uprkos razočarenju i nedostatku informacija o EU, kod ispitanika je prisutna volja za usvajanjem novih informacija o procesu integracija i o Europskoj uniji. To je posebno uočeno kod mladih. Jedan od najvidljivijih uspjeha je sloboda kretanja ljudi, što je omogućilo svim građanima Bosne i Hercegovine da slobodno putuju u bilo koju europsku zemlju i tamo provedu neko vrijeme. Hrvatska će se priključiti 2013. godine, a novi kandidat je Srbija. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, sudionici istraživanja nisu optimistični da do članstva može doći u skorije vrijeme. Tako oni smatraju da će upravo BiH biti zadnja zemlja zapadnog Balkana koja će se pridružiti Europskoj uniji. Glavne krivce vide u različitim pogledima političkih elita o budućnosti zemlje, samo deklarativnoj podršci integracijama, složenoj strukturi države i gotovo nikakvoj uključenosti građana u proces integracija. Kao najveću prepreku zastoju integracija vide u političarima na entitetskoj i na državnoj razini.

Ključne riječi

Komentara 1

CR
Croata90
22:58 07.05.2012.

Europska unija... eh, dragi građani BiH, kamo sreće da je podrška svega 1% Mi se trebamo okrenuti Rusiji, odnosno Euroazijskoj uniji. Europska unija sa svojim liberalizmom, gay pravima i razvratnim aktivnostima ne paše našem bosanskom odnosno bosanskohercegovačkom mentalitetu, niti našim nafakama. Mi smo konzervativni, oni dekadentni. A koliko smo pametni i dalje ćemo vjerovati EU jer ne vidimo dalje od nosa.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?