SREDIŠNJE IZBORNO POVJERENSTVO

149 prijavljenih kandidata neće moći na izbore

izbori
ilustracija
09.08.2014.
u 09:48

Stranke uveliko pripremaju i kompenzacijske liste kandidata

Središnje izborno povjerenstvo BiH okončalo je postupak ovjere onih kandidacijskih listi i kandidata koji su ispunjavali zakonom propisane uvjete za ovjeru. SIP-u su podnesene 753 kandidacijske liste s ukupno 7892 kandidata. Nakon izvršenih provjera ovjereno je ukupno 732 kandidacijske liste i 7743 kandidata, uključujući i neovisne kandidate. Do 28. kolovoza SIP BiH će ovjerene kandidacijske liste objaviti u službenim novinama i sredstvima javnog informiranja, kao i na svojoj internetskoj stranici. Od tog trenutka imena svih kandidata na listama za sve razine vlasti za koje se provode izbori 12. listopada ove godine bit će dostupna javnosti.

Neke stranke i koalicije već su objavile imena i pozicije svojih kandidata, a sada je sasvim jasno da 149 prijavljenih kandidata, odnosno liste na kojima su se nalazili, nisu ispunili uvjete za ovjeru, a time i sudjelovanje na izborima. Stranke i koalicije uveliko pripremaju i kompenzacijske liste kandidata koje će odabranom broju stranačkih kadrova omogućiti ulazak u zakonodavna tijela vlasti. Rok za predaju kompenzacijskih listi Središnjem izbornom povjerenstvu istječe 13. kolovoza. Značajan broj zastupnika na državnoj i entitetskoj razini bira se upravo s kompenzacijskih listi stranaka i koalicija. Od 28 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji se biraju s teritorija Federacije, njih sedam je s kompenzacijskih listi. U Republici Srpskoj će od 14 zastupnika pet biti izabrano s kompenzacijskih lista, ovisno o rezultatima koje stranke postignu na izborima. Još veći je broj kompenzacijskih mandata za entitetske parlamente. Od 98 mandata u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, čak 25 su kompenzacijski, a u Narodnoj skupštini RS-a od ukupno 83 zastupnika njih 20 će biti izabrano s kompenzacijskih listi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?