Europsdka unija

2018. ključna godina za međunarodnu suradnju o klimatskim promjenama

19.06.2018.
u 16:44

EUD/EUSR i šefovi misija EU u Bosni i Hercegovini, povodom tjedna posvećenog klimatskoj diplomaciji, izjavili su da se taj tjedan obilježava radi poklanjanja odgovarajuće pažnje ovoj značajnoj temi u Europskoj uniji i ostatku svijeta, priopćeno je iz ureda Delegacije EU u Bosni i Hercegovini. 

Klimatska akcija jedan je od Ciljeva održivog razvoja čije je formuliranje podržala i Europska unija u okviru 2030 Programa za održivi razvoj, kazali su također.

- Pariški sporazum koji je predstavljao prekretnicu i kojeg je usvojilo blizu 200 država, postavio je akcijski plan za usmjeravanje globalnih napora u pravcu izbjegavanja negativnih efekata klimatskih promjena. Ovaj sporazum pruža jasne smjernice za globalnu tranziciju na niske emisije te ekonomije i društva otporna na klimatske promjene.

Nažalost, već vidimo da planirano smanjenja ukupnih emisija dogovoreno u Parizu neće biti dovoljno za ispunjenje našeg zajedničkog cilja ograničavanja globalnog zagrijevanja za više od 2°C, da ne spominjemo onaj od 1,5°C, u usporedbi s predindustrijskom razinom - izjavili su šefovi misija.

EU je dobro napredovala u uspostavljanju unutarnjeg zakonodavnog okvira u cilju smanjenja emisije domaćih stakleničkih plinova za najmanje 40% do 2030. godine, u usporedbi s razinama iz 1990. godine.

- Takođe, mislimo o prilikama i nakon 2030. godine, a Europska komisija će pripremiti strategiju za dugoročno smanjenje emisije plinova staklenika u EU.

EU ostaje u potpunosti posvećena tome da se uključi tako što će ispuniti postavljene ciljeve i podržati akcije širom svijeta. Europska unija, njene države članice i Europska investicijska banka dale su 20,2 milijarde eura za javno financiranje u klimatskom sektoru, a EU ostaje posvećena kolektivnom cilju prikupljanja 100 milijardi dolara godišnje za financiranje u ovom polju do 2020. godine - kazali su šefovi misija u zajedničkoj izjavi.

2018. bit će ključna godina za međunarodnu suradnju o klimatskim promjenama jer će biti održani neki ključni događaji: dijalog Talanoa i usvajanje radnog programa pariškog sporazuma na COP 24 u Katovicama, Poljska.

- Mi vjerujemo da će se Bosna i Hercegovina pridružiti EU u podršci ovim izuzetno važnim naporima u izgradnji održive i sigurne budućnosti generacija koje tek dolaze - kaže se u izjavi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije