donosimo jednostavne navike

5 jednostavnih navika za snažniji imunitet - isprobaj ih već danas

uživanje, opuštanje
Unsplash
24.03.2024.
u 12:57

Otkrivamo nekoliko jednostavnih navika koje svatko može uvrstiti u svoju rutinu, a koje na prirodan način jačaju naš imunitet

Kraj zime i početak proljeća često je posebno izazovno razdoblje za naše zdravlje. Iako su oni najhladniji dani iza nas, u ovo doba godine često se javljaju razne prehlade, viroze i alergije povezane s promjenom godišnjeg doba i oslabljenim imunitetom.

Želiš li započeti proljeće zdrava, bez curenja iz nosa i grebanja u grlu, ključno je poraditi na svom imunološkom sustavu. U nastavku donosimo nekoliko jednostavnih navika koje svatko može uvrstiti u svoju rutinu, a koje na prirodan način jačaju naš imunitet, prenosi Žena.hr.

Uživaj u aktivnostima koje te usrećuju

S obzirom na to da su naše fizičko i mentalno zdravlje usko povezani, davanje prioriteta aktivnostima koje nas usrećuju ima smisla. "Uključite se u aktivnosti koje proizvode oksitocin, hormon ljubavi", savjetuje psihoterapeutkinja Deborah Maloney. “To može biti kroz ples, smijeh ili jednostavne stvari poput održavanja kontakta očima i fizičkog dodira. Što više osjećamo prirodnu radost, to su naša tijela i um sretniji“, rekla je Maloney za Vogue.

I brojne su studije potvrdile kako je odgovarajuća razina oksitocina potrebna za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava. Prema tome, pronađi aktivnosti i hobije koji te ispunjavaju i nastoj u njima uživati što češće jer ćeš na taj način ojačati i svoj imunitet.

Dobro prožvači hranu

Pravilno žvakanje hrane važan je dio opskrbe tijela svim hranjivim tvarima koje su mu potrebne za održavanje zdravog imunološkog sustava. Osim što osigurava pravilno funkcioniranje probavnog sustava, također aktivira otpuštanje Th17 stanica, koje su ključni dio tjelesnog adaptivnog imunološkog sustava. Ovaj dio imunološkog sustava važan je jer se bori protiv stranih tvari, a istovremeno tolerira korisne bakterije.

Izađi van (što ranije)

Istraživanja su pokazala da ranije izlaganje sunčevoj svjetlosti – idealno bi bilo prije devet sati ujutro – povećava serotonin, neurotransmiter koji ima značajnu ulogu u pravilnom funkcioniranju mnogih sustava u našem tijelu. Njegova uloga u imunitetu je posebno važna jer se smatra da igra važnu ulogu u imunološkom odgovoru i sposobnosti našeg tijela da se bori protiv infekcija.

Budi fizički aktivna

Uz uravnoteženu prehranu, redovita tjelovježba ključni je faktor za održavanje dobrog zdravlja. Redovita i svakodnevna tjelesna aktivnost ima važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava.

"Povećanje redovite i svakodnevne tjelesne aktivnosti može poboljšati projekciju i aktivnost imunoloških stanica i T stanica, koje igraju ključnu ulogu u smanjenju i eliminaciji patogena”, otkrila je za Vogue stručnjakinja za fitness Victoria Anderson te dodala: "Dokazano je da trening otpora potiče proizvodnju važnih miokina, mijenja broj bijelih krvnih stanica (koje su važne za prevenciju i kontrolu bolesti) i poboljšava naš imunološki odgovor."

Opskrbi se vitaminom D

Vitamin D važan je za zdravlje kostiju, ali doprinosi i pravilnom radu imunološkog sustava. Naše tijelo prirodno proizvodi vitamin D kada se izlažemo sunčevoj svjetlosti, no nalazimo ga i u određenim namirnicama ili kao dodatak prehrani. Manjak vitamina D česta je pojava, osobito u zimskim mjesecima. Kao neki od najboljih izvora ovog vitamina navode se: losos, tuna, srdela, jaja i goveđa jetra. Izvrstan izvor vitamina D je i riblje ulje, mliječni proizvodi i žitarice često su obogaćeni ovim vitaminom, a sadrže ga i neke rijetke gljive te žumanjci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije