Državni RTV servis

Ako entitetski emiteri nastave nelegalno gomilati sredstva, BHRT ide u kolaps

28.12.2023.
u 15:43

Sa ovakvim načinom i odnosom u poslovanju, BHRT ne može više obavljati svoju funkciju. Prijelazna rješenja dovela su nas do toga da su dva entitetska javna servisa jako bogata jer su, načinima naplate RTV takse koji nisu potpuno zakoniti, utržili ogromna milijunska sredstva koja im po zakonu ne pripadaju, a BHRT je dovedena u ogromnu financijsku dubiozu, izjavio je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović na press konferenciji povodom teške financijske situacije u ovoj medijskoj kući.

Doveli smo se u situaciju da ukoliko bi BHRT potpisao aneks, odnosno nastavak ugovora pod istim uvjetima kako je to bilo zadnjih šest godina, da nas to izravno vodi u kolaps i nemogućnost da obavljamo svoju funkciju, rekao je Karamehmedović.

"Sa ovim načinom naplate takse imamo već godinama velike probleme da se ljudima koji vrijedno rade svoj posao za vrlo male plaće, uplate sve obveze i doprinosi. Prije dva dana nam je primjerice radio trebao biti ugašen jer postoji dugovanje po tom osnovu, imamo dugovanja prema EBU, čiji je Radiotelevizija Bosne i Hercegovine član, dakle Europska unija javnih emitera i tako dalje i tako dalje", rekao je Karamehmedović.

Naglasio je da država BiH, koja je preuzela na sebe obvezu da javni servis postoji, kao što postoji u svim svim europskim državama, nikada nije uradila svoj dio posla. 

BHRT kao neželjeno dijete

Kako je rekao, BHRT je od 2005. godine, kada je usvojen Zakon o Javnom RTV sustavu u Parlamentu Bosne i Hercegovine, bio "neželjeno dijete".

"Taj zakon nije, pa mogu slobodno reći, ni blizu bio implementiran na način kako je zamišljen i na koncu usvojen u najvišem zakonodavnom tijelu Bosne i Hercegovine. Kad to kažem, prije svega mislim na to da nikad nije formirana četvrta pravna osoba, takozvana korporacija, koja je trebala obavljati određene funkcije za sva tri javna emitera, dakle državnog i dva entitetska. Nikad nije došlo do primjene dijela člana 23 o raspodjeli RTV takse i marketinga. Istina, taksa se do 2017. godine raspoređivala po principu 50% BHRT-u i po 25% entitetskim emiterima, ali drugi dio tog člana koji tretira raspodjelu prihoda od marketinga po istom osnovu, dakle nikada nije implementiran". 

Godine su prolazile, vlasti su se mijenjale, mijenjali su se visoki predstavnici, namjerno kažem visoki predstavnici jer je prvobitno taj zakon nametnut od strane tadašnjeg visokog predstavnika Wolfganga Petritscha, pa poslije usvojen u parlamentu, ali nije bilo nikakvog adekvatnog rješenja, naglasio je Karamehmedović. 

"Zbog toga, evo sad u 2023. i dalje nema korporacije, i dalje nema prebacivanja sredstava od marketinga. Ali, glavni razlog zašto smo se okupili danas ovdje je što nema ni poštovanja člana 23 tog zakona kada je u pitanju raspodjela sredstava od RTV takse. Naime, 2017. godine RTV samostalno istupa iz tog sustava, sklapaju svoj poseban ugovor sa poštama Republike Srpske i putem svoje inkaso službe prikupljaju sredstva od RTV takse po osnovu tog zakona u Republici Srpskoj, ali od tog trenutka ne prebacuju niti jednu jedinu marku Radioteleviziji Bosne i Hercegovine, 50% i 25% Radioteleviziji Federacije. U pokušaju da se nekako spasi ono što se spasiti može do rješenja na nivou države, odnosno pronalaženja novog načina naplate takse, u to vrijeme Radiotelevizija BiH i FTV sa Elektroprivredom Bosne i Hercegovine sklapaju ugovor o prikupljanju RTV takse. Ono što je bilo nepovoljno po BHRT, ali se u to vrijeme nije moglo ništa uraditi, je to da su sredstva koja Elektroprivreda prikupi uplaćivana na račun Radiotelevizije Federacije i nakon toga je BHRT-u prosljeđivano njegovih 50%. Problem nastaje u tome što FTV kao što RTRS nije prebacivao sredstva iz Republike Srpske, nije prebacivala pripadajućih 25% iz Federacije RTRS-u", pojasnio je generalni direktor BHRT-a.

Prema njegovim riječima, BHRT je svoju ulogu u korporaciji odigrao po pravilima nadajući se da će sve stvari leći na svoje mjesto.

"Nažalost, one nisu nikad došle na ono na što su trebale doći u skladu sa zakonom. BHRT i dan danas, kao vlasnik ove zgrade, iznajmljuje svoje prostore FTV-u za koje ona ne plaća nikakva sredstva, i pored toga dajemo im usluge tehnike, studijske prostore, kamere, sve ono što je potrebno da bi se program proizvodio".

Entitetski emiteri i nelegalno zadržavanje novca

"Tijekom ovih šest godina, kada podvučemo crtu kako su se kretale stvari sa naplatom takse, možete to dobiti crno na bijelo, računica pokazuje da je RTRS nezakonito zadržala 52 milijuna 800 tisuća konvertibilnih maraka, FTV 19 milijuna 830 tisuća, a da je BHRT u minusu za taj period od 72 milijuna 600 tisuća maraka", rekao je Karamehmedović i dodao da sa ovakvim načinom i odnosom u poslovanju BHRT ne može više obavljati svoju funkciju. 

Postojala je ideja da nakon što istekne ugovor 31. prosinca 2023. napravimo jednu malu promjenu u tom aneksu i da umjesto da novac liježe na račun FTV, dolazi na račun BHRT-a koji bi nakon toga u zakonskim omjerima rasporedio tu taksu onako kako predviđa član 23. zakona o javnom RTV sistemu. 

"Nažalost, na sastanku u Elektroprivredi nije bilo spremnosti nelegalnog menadžmenta FTV-a da se to zaista implementira. Umjesto da se postigne dogovor o tom aneksu koji bi trebao važiti na godinu dana, takvi su bili razgovori i sa predstavnicima vlasti u ovom dijelu Federacije Bosne i Hercegovine, FTV je inzistirala da ostane status quo, da i dalje u narednom periodu nelegalno zadržavaju 25% prikupljene takse koja im ne pripada i da ovu cifru od skoro 20 milijuna viška sredstava koju su ostvarili po tom osnovu nastavljaju i povećavati na uštrb BHRT-a". 

Govoreći o nelegalnom menadžmentu FTV, kazao je da postoji izvješće neovisne revizije iz 2018. u kojoj stoji da od 2013. godine nije produžen mandat niti Upravnom odboru niti generalnom direktoru.

"Dakle, deset godina ljudi rade u nelegalnom statusu i vrlo je upitno je li i jedna odluka u tom periodu donesena u FTV-u formalno, pravno, čista i legalna. Pokušavali smo sve ove godine radi mira u kući da nađemo neka rješenja, trpili dugovanja, trpili taj maćehinski odnos prema BHRT-u, nažalost to nije donijelo rezultate. Doveli smo se sada u situaciju da ukoliko bi BHRT potpisao aneks, odnosno nastavak ugovora pod istim uvjetima kako je to bilo zadnjih šest godina, da nas to izravno vodi u kolaps i nemogućnost da obavljamo svoju funkciju".

BHRT prozor države u svijet

Naglasio je kako je važno da javnost zna o čemu se radi, kako se ne bi stvarala slika u javnosti da se BHRT stalno nešto žali. 

"Mi smo sve svoje funkcije i razlog postojanja obavili - od proizvodnje svih relevantnih programa u skladu sa dozvolom rada, kako informativnog, sportskog, zabavnog, obrazovnog i svih ostalih praćenja velikih događaja. Radiotelevizija Bosne i Hercegovine i danas kada šalje sliku u svijet sa bilo kojeg događaja, dobija najviše ocijene, iako radimo sa opremom koja je vrlo često stara i po 40 godina, u zgradi koja je teško bila oštećena ratnim zbivanjima, u kojoj je naravno potrebno uložiti ogromna sredstva da bi se sve to saniralo, da bismo pratili tehnologiju koja stalno ide naprijed, nekako smo sve nedaće uspjeli pobijediti uz sve mane koje su evidentno prisutne.

Karamehmedović je rekao da BHRT nije idealan, ali da nikada nije imao podršku onih koji su je morali osigurati da bi Radiotelevizija BiH imala ulogu kako ima svaki javni servis u Europi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije