Ana Kisić iz Trebinja ima tek 23 godine i prva je žena u I. Hercegovini koja vozi tegljač

Ana Kisić
27.04.2024.
u 13:34
Ana Kisić je mlada vozačica iz Trebinja koja je s 23 godine postala prva žena koja vozi tegljač u istočnoj Hercegovini. Unatoč završenom obrazovanju za kuharicu i turističku tehničarku, Ana se odlučila za drugu karijeru - postati vozačica. Iako trenutačno vozi putnički automobil za jednu trebinjsku tvrtku, Ana jedva čeka priliku da preuzme upravljač tegljača.

Podrška kolega
Nakon što je završila obuku za vozača dostavnog vozila, Ana je prešla u tvrtku u kojoj sada radi.

Uz podršku svojih muških kolega, Ana je položila vozačke kategorije A, C i E te se priprema za vožnju tegljača.



- S obzirom na to da volim duga putovanja i duge vožnje, a upravljač mi je jednostavno izazov, odlučila sam položiti vozačku kategoriju CE. Iako se inače bavim takozvanim muškim poslom, gdje radi malo žena, imala sam punu podršku muških kolega, koji su se u početku vjerojatno samo šalili, ali ta misao je u meni zaživjela pa sam položila i kategorije A – za motor, C – za kamion i E za kamione s prikolicom - rekla je Ana za Nezavisne.

Iako još nema iskustva na dugim turama, Kisić želi otići na otvorenu cestu s tegljačem, za koji kaže da je njegova velika prednost što je vozačko sjedalo na znatno višoj koti te je i vidljivost mnogo bolja.

- Dakle, to je osjećaj sigurnosti jer je većina vozila ispod vas, ali s druge strane izaziva i strah što tako veliki stroj može napraviti tom malom putničkom automobilu, iako je najbolje ne razmišljati o tome i maksimalno se koncentrirati na cestu, odnosno na ono u čemu imamo prednost u kabini – preglednost - kaže Ana.

Ova mlada žena je CE kategoriju položila iz prvog pokušaja, ali za C kategoriju trebalo joj je malo više vremena. Zbunila se na semaforu. Njezin instruktor vožnje Petar Butulija, koji je prije Ane još jednu Hercegovku obučavao za vožnju kamiona, ali za C kategoriju, ističe pak da je Ana skromna i da je bila izvrsna na ispitima.

Najsigurnija u vozilu
- Ja kao žena vozim samo danju, osam do devet sati, ovisno o poslu, pa se sada sigurnije osjećam u vozilu nego hodajući. Realno, više vremena provodim za upravljačem nego što spavam pa mi se zna dogoditi da mi je nakon vožnje čudno hodati, iako je olakšanje nakon duljeg sjedenja za upravljačem - zaključuje Ana.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?