TIJEKOM PANDEMIJE

Analiziran rad i aktivnosti Tužiteljstva BiH od uvođenja izvanredne situacije

29.04.2020.
u 13:49

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić predvodila je četvrti sastanak Koordinacijskog tima Tužiteljstva BiH, na kojem su analizirani rad i aktivnosti Tužilaštva BiH u periodu od uvođenja izvanredne situacije zbog pandemije virusa Covid 19.

Središnje teme odnosile su se na rad i organizaciju institucije u izvanrednoj situaciji, koordinaciju sa partnerskim institucijama i agencijama za provođenje zakona, te plan organizacije rada u narednom periodu, priopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Rad Tužilaštva BiH bio je učinkovit i organiziran sukladno preporukama VSTV BiH i drugih nadležnih organa, tako da je Tužiteljstvo BiH uspjelo adekvatno odgovoriti izazovima i radnim zadacima u proteklom periodu.

Zabilježen je intenzivan rad na pritvorskim predmetima i predmetima sa žurnim rokovima, predmetima koji su u vezi sa širenjem pandemije virusa Covid 19, a također i u predmetima terorizma, krijumčarenja osoba u segmentu ilegalnih migracija, neovlaštenog prometa opojnih droga, neovlaštenog prometa akciznih proizvoda, kao i predmetima za druga kaznena djela.  

Na sastanku je razgovarano o mjerama zaštite za uposlenike, stranke i osoblje koje dolazi u dodir sa uposlenicima Tužilaštva BiH, s naglaskom na posebne mjere u slučaju povećanja radnih kapaciteta u skladu sa zdravstvenim i sigurnosnim mjerama i ograničenjima.

Tužilaštvo BiH održava aktivnu i frekventu komunikaciju sa partnerskim pravosudnim, policijskim i sigurnosim agencijama, radi osiguranja što boljeg i nesmetanog funkcioniranja institucije.

Također, na zahtjev i dopis iz VSTV BiH, Koordinacioni tim razgovarao je o planu aktivnosti i angažmanu kapaciteta u narednom razdoblju a u skladu sa situacijom izazvanom širenjem virusa Covid 19, te u skladu sa preporukama nadležnih tijela i u dogovoru i koordinaciji sa partnerskim institucijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?