mostar

Otvoren 20. Međunarodni sajam gospodarstva - Mostar 2017.

dasd
Foto: FENA
1/23
04.04.2017.
u 12:16

 Dvadeseti Međunarodni sajam gospodarstva - Mostar 2017. danas je otvorio svoja vrata, a ove godine okuplja 800 izlagača iz 30 zemalja.

Ovogodišnja zemlja partner je Republika Hrvatska, čiji je premijer Andrej Plenković otvorio ovogodišnju petodnevnu gospodarsku manifestaciju.

U prigodnom govoru istaknuo je kako europski put jamči prosperitetnu BiH, te da će se on za taj put zalagati.

- Budite sigurni da imate prijatelje koji vas vole - kazao je Plenković, ističući kako mu je temeljna zadaća da BiH uhvati priključak za Europskom unijom.

Dodao je kako je Hrvatska do sada u BiH uložila milijardu eura i da je njezin najveći ulagač.

-  Drago mi je da je Hrvatska s milijardu eura nastupila kao prvi ulagač u BiH, što čini 20 posto naših ukupnih inozemnih ulaganja, a to je dovoljan signal koliko nam je BiH važna u nastojanjima da unaprijedimo gospodarsku suradnju – kazao je Plenković, napomenuvši kako su Hrvatska i BiH važni trgovinski partneri te da trgovinska razmjena, vrijedna 1,8 milijardi eura, ima odličnu perspektivu.

- Tome će doprinijeti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji će omogućiti daljnju liberalizaciju trgovine i koji će biti pozitivno iskorišten od svih gospodarskih aktera – kazao je hrvatski premijer.

 Govoreći o Mostarskom sajmu, kazao je kako je riječ o jednom najreferentnijih sajmova na jugoistoku Europe koji, i sa svojim bitnim političkim aspektom, doprinosi poboljšanju općeg ozračja suradnje država na ovom području.

- Zadovoljstvo mi je biti u Mostaru, gradu kulture, gradu baštine UNESCO-a, gradu stjecišta više naroda u BiH i gradu u koji uvijek rado dolazim – kazao je Plenković.

 Prigodnim govorom na otvaranju Mostarskog sajma obratio se i predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić koji je kazao da, iako su sajamske aktivnosti u regiji u krizi, Mostarski sajam iz godine u godinu napreduje.

- Mostar kao grad može biti ponosan na ovakvu manifestaciju. Mostar je središte cijele regije i jeste grad koji zaslužuje da bude jedan od ključnih simbola po svom kulturološkom i gospodarskom zajedništvu – kazao je Ivanić.

 Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić rekao je kako je Sajam postao vodeća gospodarsko manifestacija u BiH ali i šire, a to dokazuje i ovogodišnja nazočnost lidera iz cijele regije.

- Danas su ovdje i regionalni lideri, što daje nadu da smo na dobrom putu, da Mostar postaje politički važno mjesto za političku i gospodarsku suradnju. Bez suradnje i mira nema stabilnosti, bez stabilnosti nema razvoja i prosperiteta ove regije - rekao je Bešlić.

Direktorica Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, Dalfina Bošnjak kazala je  kako dolazak visokih gostiju iz regije ukazuje na opravdanost Sajma.

-  Ta činjenica potvrđuje opravdanost našega truda i opredijeljenosti za neumornim obogaćivanjem Sajma – kazala je Bošnjak, istaknuvši kako su iznimno ponosni što je Reublika Hrvatska zemlja partner u jubilarnoj 20. godini održavanja Sajma.

 Svečanosti otvaranja nazočili su i brojni državnici iz regije i svijeta, među ostalima, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović te zamjenik ministra poljoprivrede Kine Qu Dongyu. Oni su, nakon otvorenja, zajedno s najvišim državnim dužnosnicima BiH, obišli sajamski izložbeni prostor.

 Mostarski sajam je sajam općega tipa i na njemu se tradicionalno predstavljaju gospodarski subjekti iz gotovo svih grana gospodarstva, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim elektroindustrija i IT sektor. Sastavni dio Mostarskoga sajma su i njegove dvije tradicionalne podsajamske manifestacije: Sajam turizma na kojemu se predstavljaju autohtona domaća vina i turistički potencijali te Sajam knjige i grafičke industrije.

 Ono što Mostarski sajam posebno izdvaja od drugih sajmova u regiji su međunarodne konferencije, forumi i radionice. Između ostaloga, planirano je održavanje dvodnevne konferencije Inicijative 16+1 "Jedan pojas – jedan put", na kojemu će sudjelovati predstavnici 16 zemalja jugoistočne Europe i Kine, zatim konferencija "Komunikacijski sustavi" u okviru koje će biti predstavljena južna trasa koridora 5C, te okrugli stol o maslinarstvu u Hercegovini.

 Mostarski sajam održava se u Slobodnoj zoni "Hercegovina", na više od 30 000 četvornih metara zatvorenoga i otvorenoga prostora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije