više aktivnih požara

Apel mostarskih vatrogasaca: Ne palite otvorenim plamenom

17.07.2017.
u 12:51

Vatrogasci i stanovništvo u Hercegovini proveli su vikend u borbi s požarima. Najteža situacija je u okolici Ljubinja gdje su se snage na terenu uspjele izboriti da vatra ne ugrozi kuće mještana. Štete nanesene prethodna dva dana na imanjima su ogromne. Vjetar i nepristupačan teren još uvijek otežavaju gašenje.

Nakon nekoliko dana intenzivnog gašenja požara, vatrogasci se osjećaju iscrpljeno, otkrio je za N1 Petar Jurić, zapovjednik profesionalne vatrogasne postrojbe iz Mostara.

Ipak, borba s vatrenim stihijama je uobičajena stvar za ove hrabre ljude koji u prosjeku imaju i do 1.300 intervencija godišnje. Govoreći o uzrocima požara Jurić je istakao da je najčešći - ljudski faktor.

"Postoje službe čiji je posao tražiti uzrok i počinitelje. Ali, iz iskustva znamo da je ljudski faktor najveći uzročnik požara. Činjenica je da je ljudski faktor dominantan i ovim putem apelirm da se zaustave paljenja otvorenim plamenom. Ljudi misle da kada zapale vatru da će je moći ugasiti i kada vjetar raznese tu vatru nastaju veliki problemi. Najbolje ne koristiti otvoreni plamen", poručio je zapovjednik mostarskih vatrogasaca.

"Požari otvorenog prostora su najobimniji i najiscrpniji, ali je požar zatvorenog prostora najopasniji. Zamislite, kada je u gradu temperatura 40 stupnjeva i teško je kretati se, kako je onda vatrogascima na neravnom i nepristupačnom terenu s teretom od 20 kg, a vatra je oko vas", objasnio je Jurić koji je najteži posao za vatrogace. 

Na kraju je zapovjednik profesionalnih vatrogasnih postrojbi kazao da smanjenje požara možemo očekivati tek s "dobrom kišom".

Podsjećamo, požari su aktivni na području Ljubinja, Jablanice, Mostara i Neuma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?