Dok su jedni studenti na mukama, drugi uživaju benificije

Banjolučki dom ima najjeftiniji smještaj - tek 10 KM mjesečno!

Studenti
DW
13.02.2015.
u 12:12

Kada nemaju za privatni smještaj, studenti se pokušavaju izboriti za svoje mjesto u jednom od studentskih domova. Dodatni udar na studente predstavlja najava poskupljenja smještaja u FBiH. Tako je već prošle godine zbog rasta cijena na tržištu roba i usluga najavljeno poskupljenje smještaja za 15 posto.

Povećanje cijena

Predsjedatelj Zajednice studentskih domova u FBiH i direktor Studentskog centra u Sarajevu Emir Kadrić kazao je još krajem prošle godine da je cijena podignuta za 45 KM s tim da sudionici u sufinanciranju smještaja i prehrane studenata u domovima snose dodatnih 30 KM po studentu, a preostalih 15 KM studenti. Na povećanje cijena utječu velikim dijelom i dugovanja županijskih vlada za subvencioniranje smještaja koja su dosezala i milijunski iznos. Prema prijedlogu Kadrića, za smještaj bi vlade županija koje subvencioniraju sarajevski studentski dom umjesto dosadašnjih 189 KM trebale plaćati 219 KM subvencije, a studenti umjesto 130 KM plaćati 145 KM. U Mostaru su kazali kako su odlučili kako će sve učiniti da ne dođe do novih poskupljenja. Tako mostarski Studentski dom nije dizao cijene u 2015., ali je to učinio po novoj akademskoj godini. Naime, kako nam je rekla glasnogovornica Anita Glibić, od nove akademske godine cijena smještaja je 156 KM, umjesto prijašnjih 145 KM, a u cijenu su uključena tri obroka kao i druge studentske pogodnosti. Kazala je i kako je osim povećanja cijena na tržištu na korekciju uvelike utjecala i nemarnost županija koje su dužne subvencionirati studente koji dolaze iz njihovih mjesta.
 

Subvencije kasne

- Od početka akademske godine nije nam niti jedna subvencija legla, kazala je Glibić dodavši kako već dugi niz godina županije ne plaćaju 189 KM po studentu, koliko bi po sporazumu trebale, već onoliko koliko su u mogućnosti po proračunu. I dok se u FBiH bore s cijenama i poskupljenjima, začuđuje podatak kako primjerice u banjolučkom studentskom centru “Nikola Tesla” cijena smještaja mjesečno iznosi svega 10 KM! Vlada RS-a je primjerice za smještaj studenata izdvojila skoro četiri milijuna u prošloj godini te za beneficije po studentu plaća 135 KM. U RS-u su i niže školarine, između 400 i 600 KM, a jedino s čim se svake godine bore je masovna prodaja prava na sobe u studentskom centru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije