Oštećeni traže rješenja

Banke zanemarivale propise dajući kredite u 'švicarcima'

02.09.2015.
u 06:30

Ljudska prava korisnika kredita u "švicarcima" povrijeđena su zbog nerješavanja njihovih zahtjeva i tužbi u razumnom razdoblju s obzirom na to da su tužbe podnesene još 2010., a sud nije donio ni jednu pravomoćnu presudu. U inicijativi za autentičnim tumačenjem odredbi čl. 56. st. 1. Zakona o deviznom poslovanju Udruga korisnika kredita "Švicarac" traži da se spriječi nanošenje štete njima, proračunu FBiH ili državnoj imovini.

Protivno namjeni

- Banke su odobravale kredite u "švicarcima" fizičkim osobama iako je u trenutku sklapanja ugovora o kreditu propis čije odredbe banka nije mogla zanemariti bio Zakon o deviznom poslovanju. Odredbom čl. 56. st. 1. zakona propisano je da: "Banke mogu odobravati devizne kredite domaćim pravnim osobama radi plaćanja u inozemstvu s tim da se na odobreni devizni kredit može plaćati kamata i u devizama." Kako je odluka citirane odredbe zakona da banke mogu odobravati devizne kredite domaćim pravnim osobama radi plaćanja u inozemstvu, to je jedina logična dokazana suprotnost, da banke ne mogu odobravati devizne kredite domaćim pravnim osobama radi plaćanja u BiH, ni fizičkim osobama radi plaćanja u inozemstvu i u BiH. Banka ne samo da nije mogla odobravati devizne kredite fizičkim osobama, već nije mogla osobama plasirati te kredite u KM jer je to protivno namjeni odobrenih deviznih kredita određenoj u citiranoj odredbi zakona, stoji u inicijativi. Predsjednik udruge "Švicarac" Kemal Duraković bori se za ispravljanje nepravdi. On je istaknuo primjer Crne Gore i novog zakona prema kojem je banka koja je davala kredite u "švicarcima" obvezna u razdoblju od 30 dana od njegova stupanja na snagu izvršiti konverziju kredita odobrenih u francima, po važećem službenom tečaju na dan sklapanja ugovora. - Kada bi se ovakav zakon donio u BiH, bio bi spas i za korisnike kredita i za banke koje su dale sporne kredite, a koje bi vratile ono što su dale korisnicima i dobile kamate na dani iznos.

Skoro rješenje

Korisnici kredita bi vraćali i plaćali svotu koju su podigli, kazao je Duraković koji se nada skorom rješenju. Ako se to ne dogodi, UKK "Švicarac" će biti pobjednik na sudu. - Taj put je duži i sporiji, ali je on za banku pogubniji jer ona mora plaćati velike sudske troškove, kazao je Duraković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?