dobro je znati

Batat vs. krumpir – koji je bolji za vaše zdravlje?

batat - krumpir
Shutterstock
11.10.2023.
u 08:28

Iako se smatraju rođacima, oni to baš i nisu. Pogledajte prednosti i mane oba te kako ih je najbolje pripremati da biste izvukli najveću korist

Teško je i zamisliti nedjeljni ručak bez krumpira, no u zadnje vrijeme sve se glasnije spominje njegova zdravija alternativa. No, ruku na srce i nije mu alternativa nego tek daljnji rođak. Iako se kolokvijalno naziva “slatki krumpir”, oni čak ne pripadaju niti istoj botaničkoj obitelji, piše Ordinacija.hr

Krumpir je iz obitelji Solanaceae, srodnoj rajčicama, paprici i patlidžanu, dok je batat član Convolvulaceae.

Razlike

Običan krumpir ima viši glikemijski indeks nego batat, što je važno dijabetičarima. No treba biti oprezan jer pečeni batat se ne razlikuje puno od pečenog krumpira, dok kuhani ima bitno niži glikemijski indeks.

Energetska vrijednost batata je za oko polovine veća od krumpira. Gomolji sadrže 70% vode, 18% škroba i 6% šećera. Slatki okus batata osigurava fruktoza, glukoza i saharoza.

Krumpir sadrži više minerala, posebno željeza, dok batat pobjeđuje s vitaminima, posebice vitamina A. Nutritivno, svaki od ovih krumpira ima svoje prednosti i nedostatke pa ih je idealno oba zadržati u prehrani.

Nutritivne vrijednosti batata

Batat se sastoji od mnoštva ugljikohidrata, vitamina i minerala. Iznimno je bogat vitaminom A, dobar je izvor vlakana, biotina, kalija, fosfora te vitamina B skupine, C vitamina, beta-karotena kao i mangana te bakra. Također sadrži fitosterole, karotene i karotenoide, folnu kiselinu, vitamine D i E te magnezij i željezo.

Sadrži mnogo škroba i vrlo malo masti te je visokokvalitetna energetska namirnica koja se preporučuje sportašima, ali i dijabetičarima. Naime, njegovi složeni ugljikohidrati i vlakna omogućuju postupno i polagano oslobađanje šećera i njegovu apsorpciju u krvotoku. 

Zdravstvene dobrobiti batata

Batat pozitivno djeluje na endokrinološki sustav, na debelo crijevo, slezenu, gušteraču, želudac i bubrege. Također može pomoći i kod problema s kožom. 

Neutralizira štetne slobodne radikale u organizmu i jača imunološki sustav. Obiluje kalijem koji pomaže u kontroli krvnog tlaka, a vitamin B6 pomaže u borbi protiv bolesti srca.

Budući da batat sadrži više beta-karotena od mrkve, koji je snažan antioksidans, i više C vitamina od rajčice, onkološkim se bolesnicima savjetuje da ga često konzumiraju.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?