Agencija za državnu službu FBiH

Begić: Reforma javne uprave nužna je za ulazak u EU

13.02.2017.
u 07:00

Predstavnici Agencije za državnu službu (ADS) FBiH spremni su članovima federalne Vlade prezentirati dokument “Sustav državne službe u FBiH - Izazovi i perspektive” koji bi trebao rezultirati boljim rješenjima u javnoj upravi. To je potvrdio u intervjuu za Fenu vršitelj dužnosti ravnatelja Agencije Refik Begić nakon što je Vlada u studenome prošle godine donijela zaključak o održavanju posebne tematske sjednice o stanju u javnoj upravi, kojim je zadužila Agenciju pripremiti stručnu analizu u ovoj oblasti.

- Očekujemo da će se ta sjednica o stanju u javnoj upravi održati u skorije vrijeme. U cilju informiranja o reformskim procesima javne uprave, pripremili smo analizu s posebnim naglaskom na trenutačne izazove s kojima se susrećemo u procesu pristupanja EU i prijedlogom mjera za postizanje veće harmoniziranosti u oblasti državne službe na svim razinama vlasti u FBiH, navodi Begić. Analiza je načinjena u četiri tematske cjeline, koje se odnose na nadležnosti Agencije i postignute rezultate rada, posljedice za sustav državne službe koje su nastale nakon izvršene ocjene ustavnosti Zakona o državnoj službi u FBiH, s naglaskom na trenutačnu fragmentiranost državne službe donošenjem županijskih zakona o državnoj službi. Treći dio kronološki obrađuje proces reforme javne uprave u BiH, uzimajući u obzir prioritete iz Reformske agende, kao i obveze Agencije koje proistječu iz čina predaje zahtjeva za punopravno članstvo u EU. Četvrti dio čine prijedlozi akata koji bliže definiraju dinamiku provedbe i obveze svih tijela vlasti kroz akcijski plan za iduće razdoblje. Navedeni dokument, prema njegovim riječima, Vladi daje jasnu sliku o stanju u državnoj službi i javnoj upravi te nudi realna rješenje za zajamčeno uspostavljenje učinkovite i uspješne javne uprave, kadrovski i funkcionalno. - Zapravo, imat ćemo državnu službu kakvu u Federaciji odnosno državi žele vidjeti naši građani i Europska komisija. Što se prije budemo dali u ovaj posao, to ćemo prije postati članicom EU, što je strateški cilj svih relevantnih političkih opcija u BiH, kaže Begić. Uvjeren je da je Vladi ovaj dokument važna karika u provedbi reformi jer smatra da bilo koja reforma u smjeru europskih integracija ne može bez učinkovite državne službe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije