Sarajevo film festival

Benicio del 
Toro danas 
na crvenom 
tepihu SFF-a

benicio1_nnn_bih_18082015
20.08.2015.
u 10:35

Na Sarajevo Film Festivalu, u Cinema Cityju, prikazan je i film "Hercegovina" rađen po scenariju dr. sc. Ive Čolaka u produkciji Kadra

Portorikanski glumac Benicio del Toro najveća je zvijezda ovogodišnjeg, 21. Sarajevo Film Festivala. Njemu će večeras biti uručena nagrada "Počasno srce Sarajeva" za značajan doprinos filmskoj umjetnosti. Del Toro će u Sarajevu predstaviti dramu Fernanda Leóna de Aranoe "Savršen dan" u okviru festivalskog programa "Open air".

Slavni glumac, koji je nagrađen Oscarom za sporednu ulogu u filmu "Putevi droge", također će održati predavanje za sudionike programa "Talents Sarajevo", festivalske platforme za povezivanje i obuku novih filmskih talenata iz jugoistočne Europe i južnog Kavkaza. Nakon toga će se prošetati ulicama Sarajeva.

"Počasno srce Sarajeva" za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti jučer je uručeno i kanadskom redatelju Atomu Egoyanu. Tom prilikom prikazan je i njegov film "Egzotika" iz 1994. godine.

Na Sarajevo Film Festivalu, u Cinema Cityju, prikazan je i film "Hercegovina" rađen po scenariju dr. sc. Ive Čolaka u produkciji Kadra iz Širokog Brijega. U ovome je filmu Hercegovina predstavljena kroz male stvari, male ljude, rituale bliske svakome čovjeku, bez pompoznosti i veličanja bilo ljudi, bilo događaja. Glavna uloga je sama Hercegovina i svi njezini simboli. I ona i oni prikazani su kroz četiri faze: rođenje – odrastanje – zrelost – beskraj.

Prizori iz filma uobičajeni su za hercegovačku svakodnevicu, oni su svugdje oko nas.

Sarajevo Film Festival odao je počast Arsenu Dediću, jednom od najznačajnijih kantautora s ovih prostora, koji je preminuo u ponedjeljak. Pred više od 3000 posjetitelja prikazan je insert iz filma "Tjelesna funkcija" koji je režirao Dane Komljen. Oproštaj od velikog umjetnika i istinskog prijatelja Sarajeva ganuo je publiku u Ljetnom kinu HT Eronet i svima će ostati u sjećanju kao jedan od najemotivnijih trenutaka na SFF-u. U sklopu programa "Open air" 21. SFF-a u utorak je prikazan novi film redatelja Jonathana Demmea "Ricki" s Meryl Streep u glavnoj ulozi.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?