NSRS

Bez dvotrećinske većine za Dodikov stav o sporazumu s Velikom Britanijom

20.06.2022.
u 15:28

Narodna skupština Republike Srpske nije potvrdila izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o tome da je Odluka Predsjedništva BiH od 8. lipnja štetna po vitalni interes Republike Srpske.

Na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, tijela s ukupno 83 člana, za Dodikovu izjavu glasovao je 51 od prisutnih 62 zastupnika. Uzdržano je bilo 11 članova Skupštine. Formalno, nitko se nije izjasnio “protiv”.

Riječ je o Dodikovom proglasu da je po vitalni interes RS-a veoma štetna odluka Predsjedništva BiH, donesena 8. lipnja uz njegovo protivljenje, koja nalaže pokretanje pregovora između Bosne i Hercegovine i Velike Baritanije radi potpisivanja međudržavnog sporazuma o partnerstvu, trgovini i suradnji.

Kao član Predsjedništva BiH koji je bio protiv, Dodik je, osim što je tu odluku proglasio štetnom za Republiku Srpsku, inicirao održavanje posebne sjednice entitetske skupštine pozivajući zastupnike da potvrde njegov veto.

Posebna sjednica održana je danas u Banja Luci, ali za Dodikov stav nije bilo dvotrećinske većine glasova, koliko je potrebno kad neki od članova Predsjedništva BiH smatra da je odluka tročlanog šefa države destruktivna po entitet iz kojeg je on izabran.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije